Hipotenzija – Stanje koje obavezno treba lečiti

krvni-pritisak

Koliko smo samo puta čuli nekoga kako, gotovo bezbrižno, kaže da mu je krvni pritisak nizak! Takva izjava je, skoro po pravilu, praćena nekom vrstom stava koji treba da nam sugeriše kako ta osoba skoro da i nema zdravstvene probleme samim tim što nema sve-one-grozne-rizike koji potiču od visokog krvnog pritiska. Ni veće zablude, ni potpunije samoobmane…

Pogrešan pristup niskom pritisku
Ukoliko nije ekstremno niskih vrednosti i posledica stanja koje ugrožava život, krvni pritisak koji se obično smatra niskim zapadna medicina ne leči.
Osobama čije su vrednosti krvnog pritiska ispod poželjnih 120/80 (tj. 10 – 15 mm živinog stuba ispod) obično se daje savet a ne lek: pijte više tečnosti, sokova, jedite češće uzimajući više manjih obroka na dan…
Savetuje se upravo ono što, u najmanju ruku, održava pritisak tako niskim ili ga, u lošijem scenariju, dalje snižava.

Dva najčešća tipa hipotenzije
Kod najvećeg broja osoba sa niskim krvnim pritiskom – gotovo 80% svih slučajeva – ovakav krvni pritisak posledica je uznapredovalog hroničnog stanja koje u prvoj fazi predstavlja klasičnu sliku hipertenzije (visokog krvnog pritiska): arterije su delimično krute, leva komora i pretkomora su otečene, srce je u celini previše opterećeno.
Tada – upravo usled preopterećenosti srca ovim stanjem – krvni pritisak počinje drastično da pada i u relativno kratkom roku veoma visok pritisak postaje nizak da bi se, najzad, ustalio na tom nivou.
Savremena ishrana – koja obiluje namirnicama koje imaju ekspanzivno, odnosno dilatirajuće ili dejstvo širenja tkiva i organa, uz značajan deficit minerala i oligoelemanata kao posledica rafinacije namirnica – najznačajniji je faktor koji doprinosi ovakvom stanju.
Ljubav prema slatkom (od voćnih sokova i voća do svih vrsta slatkiša) udružena sa stimulansima (kafa, ljuti začini i sl), nedostatkom integralne biljne hrane (žitarice) i nedovoljnom količinom sezonskog povrća (parenog, dinstanog, kuvanog) – to su karakteristike ishrane koja stoji iza ovog tipa hipotenzije.
Ovo stanje ne bi trebalo mešati sa niskim vrednostima krvnog pritiska karakterističnim za vegetarijansku, vegansku ili makrobiotičku ishranu.
Prirodno, odsustvo namirnica životinjskog porekla u jelovniku dovodi do uravnoteženja tako da vrednosti sistolnog pritiska koje se kreću oko 110 a dijastolnog oko 70 mm Hg stuba ne predstavljaju patološko već normalno, prirodno stanje koje odstupa od referentnih vrednosti samo utoliko što su opšteprihvaćeni standardi utvrđeni „po meri“ oni koji jedu meso.

Hipertenzija se brže i lakše leči od hipotenzije
Uzrok drugog tipa hipotenzije je suprotan prvom i nastaje kao posledica prekomerne stegnutosti (kontrakcije) srca.
Vezanost za onu hranu koja daje brz i izrazit osećaj sitosti (koncentrisana energija mesa, kačkavalja, hleba, peciva, uz prisutnu prekomernu količinu soli u ovim namirnicama) kao i nedostatak lagane biljne hrane (naročito u vidu parenog ili kratko dinstanog zelenog lisnatog povrća ili dovoljne količine svežih sezonskih salata i sl) najčešće su greške koje bi trebalo korigovati kod ovog oblika niskog krvnog pritiska.
Uklanjanje ili smanjivanje (ograničavanjem količine i učestalosti konzumiranja) hrane koja izaziva ovo stanje, doprinosi mu ili ga pogoršava, koriguje nizak krvni pritisak ali je za tu korekciju potrebno najmanje šest meseci do godinu dana, a često i više, jer se radi o poodmaklom latentnom stanju koje je u vezi sa oboljenjem srca.

alternativna medicina 23

Rukovanje pa grljenje!
Grljenje je u modi! Mada smo se nekada grlili samo sa onima koji su nam „na srcu“, sada je taj običaj često isforsiran i banalizovan, kao i toliko toga potrošačkog, postavši tek kompenzacija za nedostatak prisnosti i prihvaćenosti savremenog, prilično „ostrvljenog“ hommo urbanicusa.
No, utešno je da je još uvek zadržan stari dobri običaj rukovanja. Ne samo da njime potvrđujemo da nemamo neprijateljske namere (nema oružja!) već na taj način upoznajemo karakter pa čak i stanje srca i arterija kod osobe čiju otvorenu šaku prihvatamo: mlitav stisak koji možda osećate u svojoj šaci – kao da ste stegli krpu ili nešto što se teško može nazvati živim – svedoči o slabosti i (skrivenim) nedostacima u funkcionisanju srca i krvnih sudova kao i o mogućoj hipotenziji.
Naprotiv, čvrst, gotovo grub stisak koji u svojoj šaci doživljavate kao dejstvo mengela (ili nekog instrumenta konstruisanog za lomljenje zglobova i prstiju neopreznih) govori o tahiaritmičnoj srčanoj akciji i potencijalno visokom krvnom pritisku.
Vlažan dlan onoga čiju ste šaku uzeli u svoju – posledica je viška koga se organizam na ovaj način oslobađa, onog koji nastaje metabolisanjem viška voća, sokova, gaziranih i bezalkoholnih napitaka, šećera i slatkiša i mogućim oscilacijama krvnog pritiska (nestabilan pritisak).
„Srdačno rukovanje“ nije fraza; u osnovi reči srdačan, kao i reči „srčan“ (borben), je reč srce i mnogo toga je povezano sa tim organom, uključujući naš kapacitet da napredujemo kao i spremnost da se borimo uprkos preprekama.

Kada kafa snižava a beli luk podiže krvni pritisak?
Uvreženo je mišljenje da kafa podiže krvni pritisak. Što je, naravno, tačno. Na isti način – ali u suprotnom smeru – deluje beli luk koji često, kao „dopunu terapije“ koriste osobe sa visokim krvnim pritiskom.
Ali, kada se dovede do ekstrema – sve prelazi u svoju suprotnost. Makrobiotičari bi to nazvali „prelaskom jina u jang i obrnuto“.
Kao i u slučaju pomenutog prvog oblika hipotenzije, kada visok krvni pritisak doveden do ekstrema naglo padne, tako deluje i svakodnevno, učestalo i ničim ograničavano ispijanje kafe, odnosno svakodnevne, „preventivne“ ili „terapijske“ doze belog luka.
Nakon višegodišnjeg, čak i višedecenijskog, celodnevnog ispijanja ovog (opštenarodnog) crnog napitka za podizanje radnog elana, izazivanje budnosti i efikasno pražnjenje creva, kafa – zavisno od stanja krvnih sudova i očuvanosti žlezda sa unutrašnjim lučenjem uživaoca – počinje da snižava krvni pritisak.
Sve se „prelama“ preko srca ostavljajući kao posledicu prekomerno dilatirano tkivo ovog organa. Potpuno suprotno dejstvo – sa zaokretom ka povišenim vrednostima krvnog pritiska – postiže se svakodnevnom (zlo)upotrebom belog luka kao zaštitnog sredstva protiv ateroskleroze, bakterijskih i virusnih infekcija, za snižavanje nivoa štetnog i povećanje nivoa zaštitnog holesterola, za podsticanje rada jetre, bubrega, želuca..
U osnovi prekomerne upotrebe bilo koje namirnice stoji (potpuno pogrešan) zaključak da ako mala količina neke namirnice leči pomalo – velika količina te iste namirnice leči još više!
Previđa se (ili ne poznaje) upozorenje da KVANTITET MENJA KVALITET: malo (bilo čega) pomaže ali mnogo (tog istog) odmaže (škodi).
Otud je umerenost ovde, kao i u svemu ostalom, osnov racionalne i bezbedne upotrebe namirnica, ma kolika da je njihova lekovitost.

Borka Blečić, autor je klasični homeopata i savetnica za uravnoteženu ishranu

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas