Šta su bapske priče, a šta naučna istina

  • Home
  • Mladi
  • Šta su bapske priče, a šta naučna istina

dr_servan

Baka kaže da popijete malo domaće orahovače kada vas boli stomak, a umesto da koristi preparate, uglavnom, iz starinskog špajiza izvadi neki „svoj lek“ za svaku bolest. Ona uvek ima originalne savete šta da uradite da biste živeli duže i bili zdravi. Otkrijte šta su od bakinih saveta samo prazne priče, a šta istina.

Bakin savet: Đumbir je dobar za pokvaren stomak.
Nauka kaže: Istina je da ova biljka umiruje stomačne tegobe i smanjuje osećaj mučnine. Najbolji je pripremljen kao čaj.

Bakin savet: Plivanje posle obroka može da dovede do grčeva i davljenje.
Nauka kaže: Nije potpuno ni tačno ni pogrešno. Kada jedete krv se slije u želudac da bi se varila hrana, što može dovesti do gomilanje mlečne kiseline u mišićima. Plivanje nekoliko krugova prerano posle ručka ne može da ozbiljno ugrozi vaš život, ali nije preporučljivo.

Bakin savet: Med ubrzava zarastanje rana.
Nauka kaže: Tačno je da ako na ranu stavite oblogu meda, brže ćete se oporaviti. Med je čudotvorna namirnica, stvara vlažno, antibakterijsko okruženje koje pospešuje zarastanje tkiva. Kažu i da čovek može da živi mesec dana samo na vodi i medu jer u njemu ima svih korisnih i hranljivih sastojaka.

Bakin savet: Stavite puter na opekotinu.
Nauka kaže: Ovo nije istina. Ne postoji dokaz da puter doprinosi zaceljenju rana.

Bakin savet: Ako spavate u sobi u kojoj radi klima, prehladićete se.
Nauka kaže: Klime isušuju vazduh i tako stvara atmosferu u kojoj virusi mogu lakše da vas zaraze. Virusi se brže reprodukuju u hladnom.

Bakin savet: Ako izadeš napolje sa mokrom kosom, prehladićeš se.
Nauka kaže: Velika je verovatnoća da ćete se prehladiti. Pojedina istraživanja ukazuju, ali ne dokazuju da mokra glava pomaže virusima da se rašire, kao i da se bela krvna zrnca teže bore sa njima.

alternativna medicina 15

Bakin savet: Jabuka dnevno i nikada nećeš ići kod lekara.
Nauka kaže: Jabuka je izuzetno zdravo voće, ali nema baš svemoguća lekovita dejstva. Ipak, važan je antioksidans, studije pokazuju da utiče na snižavanje krvnog pritiska, koristan je saveznik u borbi protiv astme i alergija, kao i u prevenciji srčanih bolesti.

Bakin savet: Od čokolade izlaze bubuljice.
Nauka kaže: Ne postoji direktna veza izmedu čokolade i lošeg tena. Čokoladice mogu da pospeše stvaranje akni, ali kakao nije krivac. Za nečistoće na licu krivite šecer i mleko, što znači da bi trebalo da izbegavate sve namirnice sa ovim sastojcima.

blic.rs

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas