Koja hrana je bogata cinkom?

hrana_w

Ovaj element je izuzetno značajan za funkcionisanje našeg tela u celini, a količinski cink u organizmu nalazimo u svega nekoliko grama. Stručnjaci ističu da je hrana bogata cinkom veoma važna za dobro zdravlje, jer čak i mali deficit može izazvati katastrofu, zbog čega je neophodno konstantno unošenje ovog minerala u organizam, pogotovo tokom zime, jer na sluzokoži grla i nosa stvara barijeru koja sprečava viruse gripa da prodru u telo.

U nastavku teksta saznajte kakva je uloga cinka u organizmu, zašto je on dobar, koje su namirnice bogate cinkom i selenom i dr..

MINERAL CINK ZA IMUNITET

Cink u organizmu podstiče stvaranje belih krvnih zrnaca u koštanoj srži, kao i sazrevanje takozvanih T-limfocita, neophodnih za odbranu organizma od brojnih patogenih klica. Osim toga, sprečava upale i suzbija viruse: ne dozvoljava da se virusi kijavice razmnoze i preko sluzokoze disajnih puteva prodru u telo. Hrana bogata cinkom i selenom će pomoći da prevenirate infekcije, ali i da se što brže i lakše izborite s upalama koje su već nastale, poput prehlade i gripa.

Osobe koje imaju hronični nedostatak cinka u organizmu sklonije su malignim bolestima, budući da ovaj izuzetni mineral deluje i kao antioksidans (neutrališe dejstvo slobodnih radikala sprečavajući pritom pojavu raka). Osim toga, mineral cink podstiče bolju proizvodnju krvi, što je izuzetno važno za osobe koje su obolele od karcinoma što su podvrgnuti zračenju, koje smanjuje broj crvenih i belih krvnih zrnaca.

Imunitet osoba koje imaju manjak cinka je oslabljen, što predstavlja još jedan faktor rizika od nastanka malignih oboljenja. Njegov nedostatak povezuje se s rakom jajnika, karcinomom dojke, pluća, creva, kože te leukemijom. Cink u hrani je stoga izuzetno važan, o ćemu će biti reči kasnije..

NEDOSTATAK CINKA U ORGANIZMU SIMPTOMI

Ishrana savremenog čoveka bazira se na namirnicama koje nemaju ni približno dovoljno vitamina i minerala. Nedostatak cinka uzrokuje pojave belih fleka na noktima, sklonosti čestim prehladama i infekcijama, suvoće i ogrubelosti kože, krtosti kose, pojave peruti.
Ako primetite da vam slabe čula ukusa i mirisa, gubite apetit i naglo mršavite, imate prolivaste stolice vrlo često, oči vam se teško prilagođavaju na mrak, rane vam teško i sporo zarastaju, skloni ste kožnim iritacijama, dermatitisima i aknama – to su jasni signali da vam nedostaje cink u organizmu.

Manjak ovog minerala može izazvati i poremećaj rasta i razvoja, koncentracije i pamćenja, kao i impotenciju i neplodnost kod oba pola. Jedan od navedenih simptoma, naravno, nije dovoljan da bi se posumnjalo na hronični nedostatak cinka u telu. Ukoliko se prepoznate u nekoliko ovih tegoba, pogotovo ako potraju duže, ne bi bilo loše da proverite nivo cinka u organizmu. Pojačajte unos namirnica bogatih ovim elementom, jer hrana bogata cinkom može biti vaš najvažniji saveznik i izuzetna preventiva…

CINK DNEVNA DOZA

Muškarci: 11 mg
Žene: 8 mg
Trudnice: 11 mg
Dojilje: 12 mg
Odojčad do 12 meseci: 2-3 mg
Deca od 1 do 3 godine: 3 mg
Deca od 4 do 8 godina: 5 mg
Deca od 9 do 13 godina: 8 mg
Dečaci od 14 do 18 godina: 11 mg
Devojčice od 14 do 18 godina: 9 mg
NAMIRNICE BOGATE CINKOM I VITAMIN C

alternativna medicina 17

Cink u hrani je veoma važan za funcionisanje celog organizma. Sve vitamine i minerale treba prevashodno unositi kroz prirodne izvore, to jest hranom, što važi i za ovaj mineral, koji se bolje apsorbuje iz životinjskih namirnica – jaja, mesa (govedina, ćuretina), morskih plodova (školjke, rakovi, tuna…).

Naravno, nikako nisu zanemaljivi ni biljni izvori cinka, kojih je zaista mnogo i višestruko su korisni za čovekovo zdravlje: koštunjavo orašasto voće, posebno bademi, pasulj, pšenične klice, integralne žitarice, semenke bundeve, spanać, pivski kvasac, boranija, grašak. Sve zajedno to je hrana bogata cinkom, magnezijumom i selenom.
Pored toga što učestvuje u brojnim metaboličkim procesima cink ima vrlo pozitivno dejstvo na nervni sistem, kožu kosu, vid. Cink i vitamin C su veoma moćan tandem jer kada se udruže dobija se moćno oružje za borbu protiv infekcija, jer imunološki sistem postaje znatno snažniji i efikasniji. Ova kombinacija se naročito preporučuje u hladnim zimskim mesecima, kao veoma korisna zaštita od brojnih agresivnih infekcija i prehlada.

Takođe hrana bogata cinkom potpomognuta C vitaminom je preporučljiva nakon povreda, hirurških zahvata ili opekotina, jer pomaže da se sluznica, koža, vezivno tkivo i kosti što pre oporave. U sastavu svih ovih tkiva nalazi se kolagen, a upravo vitamin C i cink imaju presudnu ulogu u njegovoj sintezi. Stoga se ova moćna kombinacija preporučuje nekoliko nedelja pre i nakon hirurških zahvata.

HRANA BOGATA CINKOM JE KORISNA ZA MOZAK

Snažna antioksidansna svojstva cinka pomažu eliminisanje toksina i sprečavaju njihovo nagomilavanje u tkivima. Neuro degeneracija i Alchajmerova bolest direktno su povezane s toksinima odnosno teškim metalima koji se nagomilavaju u našem mozgu.

Hrana bogata cinkom pomaže i održavanje moždane strukture i zdravlja centralnog nervnog sistema. Dokazano je i da pozitivno utiče na razvoj bebinog mozga, te je važno da se unosi cink u trudnoći u dovoljnim količinama. Neke studije su potvrdile i značaj cinka u lečenju hiperaktivnosti i poremećaja pažnje kod dece. Prema studiji objavljenoj 2009. godine u časopisu Clinical Nutrition, cink u hrani ima esencijalnu ulogu u pravilnom funkcionisanju štitne žlezde.

Bez njega ova žlezda ne može da pretvori neaktivan hormon T4 u aktivan hormon T3.1 hipotalamusu je potreban ovaj mineral da bi proizveo hormon koji mu je neophodan da bi signalizirao hipofizi da aktivira štitnu žlezdu, što znači da će osobe kojima je dijagnostikovan nedostak cinka u organizmu najverovatnije patiti od usporenog rada štitnjače.

Najzad, hrana bogata cinkom je neophodna za stvaranje rezervi insulina jer pospešuje njegovo delovanje. Kompleks cink-insulin nalazi se u ćelijama pankreasa, a kada u telu nema dovoljno ovog elementa, dolazi do poremećaja regulacije šećerne bolesti. Recimo i to da je dijabetičarima količina cinka u pankreasu duplo manja od normalne, a s tim je povezano i otežano zaceljivanje rana kod ovih bolesnika.

alternativna medicina 8

CINK ZA POTENCIJU I PLODNOST

Ovaj dragoceni element ključan je za zdravlje testisa, te za optimalan broj, oblik i pokretljivost spermatozoida. Takođe, štiti DNK u reproduktivnim ćelijama, sprečava njihovo oštećenje i povećava šanse za oplodnju. Kada sperma uđe u ženski reproduktivni trakt, mineral cink se brzo razgrađuje i omogućava spermi da se brže kreće prema cilju -jajnoj ćeliji, te pomaže da se zadrže enzimi potrebni za proces oplodnje.

Ovaj mineral poznat je i kao zaštitnik prostate. Jedan je od ključnih elemenata za lečenje njenog uvećanja, a hrana bogata cinkom dokazano smanjuje i rizik od karcinoma ove žlezde. Osim za potenciju, ovaj element ukoliko se se uzima u optimalnim dozama, jača kosu i nokte, sprečava stvaranje peruti, smanjuje rizik od pojave alergija i kožu čini sjajnom i zdravom.

Takode, ukoliko se redovno konzumira hrana bogata cinkom, pomoći ćete brže zaceljivanje rana. Cink u organizmu je važan element za pravilan rad znojnih žlezda, pa je efikasan u prevenciji i terapiji akni. Kako omogućava vitaminu A da proizvede pigment melanin, koji štiti oči, ovaj metal povezan je s poboljšanjem noćnog vida.

S obzirom na to da je mineral cink snažan i moćan antioksidans, od uspešno sprečava stvaranje slobodnih radikala čak i u očima, pa ih na taj način štiti od bolesti. U svrhu očuvanja zdravlja očiju preporučuju se cink tablete od 40 do 80 mg dnevno.

Nadamo se da smo vam makar malo približili kakva je uloga cinka u organizmu i koja je to hrana bogata cinkom korisna za naše zdravlje. Obavezno pročitajte i članke: namirnice bogate magnezijumom i selen u hrani.

dijetamesecevemene.com

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas