Pravilno skupljanje, čuvanje i pripremanje lekovitih biljaka

  • Home
  • Bilje
  • Pravilno skupljanje, čuvanje i pripremanje lekovitih biljaka

1

Skupljanje

Pretpostavka za skupljanje lekovitih biljaka je njihovo poznavanje. Ako ih poznajete, bitno je da lekovite biljke skupljate u pravo vreme, na pravom mestu i na pravi način.
Kako je iskustvo pokazalo, najbolje rezultate lečenja teških oboljenja daju sveže ubrane lekovite biljke. Biljke mogu da se skupljaju u rano proleće, ponekad već od kraja februara, pa do novembra. Neke se mogu naći i zimi, ispod snežnog pokrivača, ako je poznato njihovo stanište (npr. hajdučka trava).
Za zimu se priprema ne prevelika količina lekovitih biljaka. Da bi bile delotvorne, beremo ih onda kada je u njima sadržina lekovitih sastojaka najveća. Kod CVETOVA je to u vreme cvetanja. Kod LISTOVA pre i za vreme cvetanja biljke. KOREN se vadi krajem proleća ili u jesen. PLODOVI se skupljaju onda kada su zreli.

Pri tom treba obratiti pažnju na to da se beru samo zdrave i čiste biljke koje štetočine nisu napale. Treba ih skupljati za sunčanih dana, kada su suve i kada više nema rose.
Za skupljanje biljaka nisu pogodne hemijski đubrene površine – polja, livade, njive – kao ni obale prljavih i zagađenih voda, jarkovi pored puta i u blizini prometnih ulica, autoputeva i industrijskih postrojenja.
Cvetove i listove pri skupljanju ne treba lomiti i gnječiti i ne upotrebljavati plastične kese i torbe jer se u njima biljke „znoje“, pa kasnije, pri sušenju, pocrne.

Sušenje

Biljke se pre sušenja ne peru, ali se iseku nasitno. Potom se prostru na platno ili nenaštampanu hartiju i suše se u hladu ili u toploj prostoriji sa dobrim vazdušnim strujanjem (na primer na tavanu), i to po mogućnosti što brže. Kada je reč o korenu, kori ili o veoma sočnim delovima biljke, često je neophodno sušenje veštačkom toplotom. Pri tom ne treba prekoračiti temperaturu od 35 stepeni Celzijusovih. Koren koji mora dobro da se opere, na primer koren imele i mlečike, najbolje je iseći pre nego što počne da se suši.
Za zimu valja ostaviti samo biljke koje su osušene tako da budu krte i da se mogu lomiti. Za čuvanje lekovitih biljaka zimi najbolje su staklene tegle ili kartonske kutije koje mogu da se zaklope. Izbegavajte plastične posude i limene kutije! Osušene biljke treba da su zaštićene od dejstva svetlosti (koristite obojene staklenke, najbolje zelene).
Napravite zalihe samo za jednu zimu! Biljke vremenom gube svoje lekovito dejstvo.

alternativna medicina 13

Načini pripremanja
Pripremanje čaja

Poparivanje ili prelivanje vrućom vodom: propisanu količinu sveže ubranih biljaka isitniti i staviti u staklenu ili neku drugu posudu koja nije od metala. Vodu ostaviti da se zagreva do ključanja, skloniti je sa vatre i njome popariti (preliti) pripremljene biljke. Ako su sveže, ostaviti ih samo kratko vreme u vreloj vodi (dovoljno je i pola minuta)! Čaj treba da je sasvim svetle boje, svetložute ili svetlozelene. Osušene biljke ostaviti nešto duže (jedan do dva minuta). Ovako pripremljeni čaj mnogo je izdašniji a i prijatniji za oko/3/. Koren u navedenoj količini stavite u hladnu vodu koju ćete postepeno zagrejati. Neka voda provri, a potom sud sklonite sa vatre i ostavite da stoji tri minuta. Dnevnu količinu čaja stavite u termos-bocu i prema uputstvu ga tokom dana pijte gutljaj po gutljaj. Uobičajenoje da se uzme jedna puna mala kašika biljaka na četvrt litre vode (= jedna šolja) ili onoliko koliko je propisano kod pojedinih biljaka. Hladni ekstrakt: neke biljke (na primer crni slez, imela i iđirot) ne smeju se prelivati vrućom vodom jer će se pod uticajem toplote uništiti njihovo lekovito dejstvo. Kod ovakvih biljaka čaj se priprema od hladnog ekstrakta. Količine propisane za pojedine biljke stave se u hladnu vodu i u njoj se natapaju 8-12 sati (uglavnom preko noći), potom se vodeni ekstrakt samo malo ugreje (tek toliko da se može piti), a potrebna dnevna količina čuva se u termosu koji je prethodno ispran vrućom vodom. Hladni ekstrakt pomešan sa čajem od poparenih biljaka smatra se, ipak, najboljim oblikom korišćenja lekovitih binjaka: one se u polovini navedene količine hladne vode ostave natopljene preko noći, a ujutro se procede. Ono što je od biljke preostalo, prelije se drugom polovinom količine ovoga puta vrele vode i opet se procedi. Ekstrakt i čaj se pomešaju. Ovim načinom pripreme ostaju u čaju aktivne materije koje se rastvaraju ili samo u hladnoj ili samo u vrućoj vodi.

Tinktura (Esencija)

Tinkture su takođe ekstrakti koji se dobijaju dodavanjem rakije od žita ili voćne rakije jačine 38-40%. Boca ili druga posuda koja može hermetički da se zatvori, rastresito se do grlića napuni određenim biljkama i prelije rakijom od žita ili od nekog voća. Potom se, dobro zatvorena, boca ostavi na toplom mestu (oko 20 stepeni Celzijusovih) 14 dana ili nešto duže. Povremeno se promućka. Najzad se procedi, a čvrsti ostaci se izgnječe i dobijena tečnost doda se onoj prvoj. Tinkture se za unutrašnju upotrebu koriste tako što se u kapima dodaju vodi i piju kao čaj, dok se spolja koriste za obloge, ili se utrljavaju.

Sveži sok

Sveži sokovi od biljaka pogodni su za pijenje u obliku kapi ili za prebrisavanje bolnih mesta. Dobijaju se pomoću sokovnika koji se koriste u domaćinstvu tako što se biljke stave u sokovnik, a iz njega odmah izlazi svež sok. Sokovi se svakodnevno pripremaju i piju sveži. Ako se stave u male boce i dobro zatvore, u fižideru mogu da se čuvaju nekoliko meseci.

alternativna medicina 3

Kaša od biljaka

Stabljike i listovi se oklagijom izgnječe u kašu. Njome se premaže pamučna tkanina koja se, potom, stavi na bolno mesto i previje drugom tkaninom. Ovaj oblog od kaše može da ostane i preko noći.

Parni oblozi od lekovitih biljaka

U loncu vodu ugrejati do ključanja, preko njega staviti sito u kojem su sveže ili osušene biljke, a sito poklopiti. Posle izvesnog vremena izvaditi razmekšane vruće biljke, staviti ih u gazu i njome obložiti obolelo mesto. Sve to pokriti toplom maramom i povezati. Tom prilikom ne sme da nastane osećaj hladnoće. Veoma dobro dejstvo imaju i vrući (parni) oblozi od rastavića. Parni oblozi se drže dva sata ili se ostave da deluju preko noći.

Pripremanje masti i ulja

Dve pune pregršti isitnjenih biljaka staviti u 500 g svinjske masti koja se prethodno zagreje tako kao da će se u njoj peći šnicle. Pustiti da mast baci dva-tri ključa, promešati, a onda sud skloniti sa štednjaka, poklopiti ga i preko noći ostaviti na hladno mesto. Sledećeg dana sve to zagrejati, procediti kroz pamučnu tkaninu i još toplom mašću napuniti pripremljene staklene tegle ili tegle za mast.

Pripremanje ulja se odvija na sledeći način: cvetovima ili zeljem lekovitih biljaka rastresito se do grlića napuni boca, prelije hladno ceđenim maslinovim uljem tako da ono za dva prsta bude preko biljaka i ostavi na suncu ili u blizini grejnog tela otprilike 14 dana.

Kupke od lekovitih biljaka

Potpuna kupka: odgovarajuće biljke potopiti u hladnu vodu i ostaviti ih u njoj preko noći. Za jednu kupku potrebna je kofa (6-8 litara) svežih ili 200 g osušenih biljaka. Sledećeg dana se sve zagreje i procedi, pa se doda vodi za kupanje. Kupanje treba da traje 20 minuta. Srce pri tom mora da bude izvan vode. Posle kupanja se nemojte obrisati nego se umotajte u frotirski peškir ili bade-mantil, pa se u krevetu parite još jedan sat.

Sedeća kupka: za sedeću kupku uzima se samo pola kofe svežih ili 100 g osušenih biljaka. Dalji postupak je kao kod potpune kupke. Voda u kojoj se kupate treba da vam bude iznad bubrega. Pridržavajte se uputstava koja se odnose na određenu biljku!

Izvor: Treben Marija – „Zdravlje iz Božije apoteke“

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas