„Stručnjak za trovanje“ otkriva koju hranu nikada ne jede

  • Home
  • Mladi
  • „Stručnjak za trovanje“ otkriva koju hranu nikada ne jede

Marler

Bil Marler radi više od 20 godina kao advokat na tužbama vezanim za trovanje, gde su mu klijenti bili i velika imena prehrambene industrije. „Stručnjak za trovanje“ otkriva kojih šest namirnica više ne jede, poučen dragocenim iskustvom u sudnici.

Marler je do sada osvojio za svoje klijente preko 600 miliona dolara u tužbama zbog trovanja hrane, i ima dobre argumente zašto više neke vrste namirnica neće jesti – koliko god bile reklamirane kao zdrave ili sigurne za konzumiranje.

1. Ostrige
Marler, koji mora da bude upućen u najnovije studije koje se tiču sigurnosti hrane, kaže da je u poslednjih pet godina drastično porastao broj trovanja vezanih za morske plodove, konkretno ostrige koje se jedu sirove. Kako kaže, krivac za to su okeani koji su sve topliji. Kako se globalno vode zagrevaju, sve više se razvijaju mikroorganizmi koji na kraju završavaju u sirovim ostrigama, i na meniju u ekskluzivnim restoranima.

2. Povrće i voće koje je „oprano“
Kako kaže poznati advokat, voće i povrće koje je oprano i zapakovano i tako „spremno za konzumiranje“ zvuči veoma zgodno, ali on ga izbegava. Što više učesnika u procesu spremanja i pakovanja hrane, to više šanse za kontaminaciju, smatra Marler.

3. Klice
Prema njegovim podacima, u poslednje dve decenije dokumentovano je više od 30 bakterijskih infekcija zbog klica, uglavnom salmonelom i ešerihijom koli.
„Bilo je previše slučajeva trovanja da bi se zanemarila opasnost od klica kao izvora kontaminacije. To je hrana koju ja jednostavno uopšte ne jedem“, kaže Marler.

alternativna medicina 17

4. Sirovo meso
Marler kaže da svako meso koje je „krvavije“ od srednje pečenog ne dolazi u obzir. Prema stručnjacima, meso mora „pošteno“ termički da se obradi da biste bili sigurni da ste eliminisali bakterije koje mogu da izazovu trovanje salmonelom ili ešerihijom koli.

5. Sirova jaja
Šanse da se otrujete od sirovih jaja su nešto manje danas nego pre nekoliko decenija, ali Marler kaže da nema potrebe rizikovati. Opasnost od trovanja i dalje postoji ako je jaje nedovoljno kuvano ili sirovo.

6. Sirovo mleko i sokovi
Novi trend među ljubiteljima zdrave ishrane su sokovi i mleko koji su „sirovi“, odnosno nisu pasterizovani. Navodno, takva hrana je bogatija mineralima i vitaminima. Marler ipak smatra da sama pasterizacija nije opasna, dok sirovi sokovi mogu da budu – lako mogu da sadrže viruse, parazite i bakterije.

„Ništa nije vredno toga da se zanemari rizik konzumiranja sirovih proizvoda koji nisu pasterizovani“, kaže on.

foodpoisonjournal.com

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas