Infracrveni zraci prodiru najdublje u kožu

  • Home
  • Mladi
  • Infracrveni zraci prodiru najdublje u kožu

suncanje

Kada stignu leto i visoke temperature, od sunca se treba štititi i kada nismo na plaži. Tokom letnjih meseci naša koža je najviše izložena sunčevom zračenju, koje može da bude veoma opasno i štetno.

Infracrveno A zračenje (IR-A) predstavlja gotovo trećinu ukupnog sunčevog zračenja, dok UVA i UVB zračenje čini samo sedam odsto ukupnog sunčevog spektra. Oštećenje kože izazivaju UVB i UVA zraci, ali i IR-A zraci, koji najdublje prodiru u kožu.

Sunce zrači infracrvenim zračenjem (IR), vidljivom svetlošću i ultraljubičastim zračenjem (UV). Od ukupne sunčeve energije koja dolazi do površine Zemlje, najveći deo zračenja od čak 54-56 odsto predstavlja IR zračenje, 39 odsto je vidljivo svetlo i oko pet do sedam odsto predstavlja UV zračenje. Infracrveno zračenje je značajan faktor spoljne sredine, ima sve veći uticaj na zdravlje ljudi, a posebno na kožu. Postoje različite vrste infracrvenog zračenja, a štetni su infracrveni A zraci (IR-A).

– Treba biti veoma oprezan sa ultracrvenim A zračenjem. Za razliku od UV zraka koji oštećuju ćelijsku membranu, IR-A zraci prolaze u samu ćeliju, u mitohondrijama dovode do oksidativnog stresa i oslobađanja slobodnih radikala, dolazi do strukturnih promena u kolagenu, što dodatno značajno ubrzava procese (foto)starenja kože već izazvanog UV-zračenjem. U svakodnevnom životu potrebno je da se posebno čuvamo i od štetnog infracrvenog (IR-A) zračenja, a ne samo od neželjenih štetnih efekata UVA i UVB zraka, koji su nam i odranije dobro poznati, posebno ukoliko želimo da maksimalno usporimo proces fotostarenja kože izazvanog sinergističkim delovanjem UVA i IR-A zraka – kazala je dr Jelena Stojković Filipović sa Klinike za dermatovenerologiju KCS.

Dr Goran Vukomanović iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, govoreći o osetljivoj dečijoj koži, kazao je da preterano izlaganje kože suncu već od prvog dana ima veliki uticaj na stanje kože tokom celog života.

– Prvo što svaki roditelj spakuje u putnu apoteku je krema za sunčanje. Bitno je da se izabere adekvatna zaštita od sunca sa visokim zaštitnim faktorom, preporučena za uzrast deteta i da se dete redovno maže. Sunčevi zraci su najjači u periodu od 11 do 16 časova (a u južnijim predelima od 10 do 17), pa je decu u ovom periodu potrebno skloniti sa sunca koliko god je to moguće. Krema za sunčanje se nanosi na sve delove kože desetak minuta pre izlaska na sunce. Mazanje deteta se ponavlja u zavisnosti od boje kože, pigmenta i prethodne izloženosti kože suncu. Za bebe i malu decu obično je potrebno ponovno mazanje kože na svakih pola sata. Potrebno je da se koriste preparati koji imaju dokazanu efikasnost u sprovedenim studijama, jer korišćenje krema koje nisu proverene može da dovede do opekotina i oštećenja kože. Obratite pažnju da odabrana krema obavezno ima zaštitu i od infracrvenog IR-A zračenja, a ne samo od UVB i UVA zraka. Idealno bi bilo da odabrana krema štiti takozvanim inovativnim prirodnim filterima – istakao je dr Vukomanović.

alternativna medicina 13

U cilju podizanja svesti o svim efektima sunčevog zračenja, udruženje „Naša Aska“ ovog leta pokrenulo je veliku edukativnu kampanju pod sloganom „Ne budi crven kao rak!“

Saveti za pravilnu zaštitu od sunčevog zračenja
* Odabrane zaštitne kreme koristiti svakodnevno, ako ste izloženi suncu više od 10 minuta. Kremu ponovo nanositi na svakih 1,5-2 sata.
* Ponavljati premazivanje zaštitnim sredstvom nakon kupanja, znojenja ili brisanja peškirom.
* Obratiti pažnju da odabrana krema za sunčanje, osim od UVA i UVB zračenja, štiti i od infracrvenog (IR-A) zračenja koje je takođe štetno za kožu, jer prodire najdublje u njenu strukturu.
* Bilo bi najbolje da zaštitna krema ne sadrži veštačke hemijske filtere kao zaštitu od sunčevog zračenja, bolje rešenje su svakako mikropigmenti.
* Ne produžavati sunčanje zbog korišćenja većeg faktora.
* Izbegavati izlaganje suncu u periodu od 10h do 16h.
* Prilikom boravka u hladovini zaštita od sunca je takođe potrebna.
* Iako ste pravilno naneli kremu koja vas čuva od sunčevog zračenja, koristiti i ostala zaštitna sredstva – naočare za sunce, šeširi, suncobran, pamučne majice sa dugim rukavima, voda za piće.

danas.rs

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas