Kako se rashladiti bez klima uređaja?

  • Home
  • Mladi
  • Kako se rashladiti bez klima uređaja?

rashladjenje

Idealno je leti odmarati se na obali mora, reke, jezera…, pogotovo u vreme najvećih vrućina. Ali, šta ako nemamo mogućnosti da odemo na odmor, a kod kuće nam je pakleno vruće jer nemamo klimu ili niste baš za to da bude uključena 24h? U nastavku je nekoliko saveta koji će vam sigurno pomoći da lakše preživite velike vrućine.

Uhvatite svež vazduh
Tokom noći i jutra držite širom otvorene prozore u stanu ili kući, i to, ukoliko je moguće otvorite one koji će omogućiti najdelotvornije prirodno strujanje vazduha. Na taj će način iz prostorija otići topli ustajali vazduh, a ući svež. Tokom ranog jutra, ili kad procenite da se vazduh napolju počeo zagrevati, zatvorite sve prozore i spustite sve roletne do kraja, kako biste sprečili zagrevanje prostorija.
Kada sve zatvorite i zamračite, tokom dana ništa ne otvarajte- biće vam puno ugodnije. Naravno, efekat ovakvog hlađenja zavisi puno od energetske efikasnosti objekta i od toga hoćete li, na primer, kuvati, držati upaljene uređaje koji zagrevaju prostor.

Spas je u kapljicama
Hlađenje vazduha isparavanjem vode takođe može biti od velike pomoći. Naime, kad voda isparava ona iz prostorije ‘usisava’ određenu količinu topline. Po istom principu hladi se i reguliše temperaturu naše telo – znoj isparava kroz pore kože, preuzima toplinu od tela i usput ga hladi.
Kako bi malo osvežili prostoriju, treba vam bočica sa sprej raspršivačem (naprimer ona koja se koristi kod peglanja ili čišćenja sobnog bilja) u koju sipate vodu, najbolje hladnu, i raspršite po prostoriji u kojoj boravite. Te male kapljice brzo će ispariti, a vazduh će vam biti puno podnošljiviji.

alternativna medicina 7

Led u krevetu
Sigurno ste iskusili okretanje u krevetu tokom letnih noći. Vrućina je najnepodnošljivija noću, a samo otvaranje prozora često ne pomaže. Jedno od rešenja je da se ohladi sam krevet. Pokušajte ledne obloge (naravno umotane u plastične kesice) staviti u krevet sat vremena pre nego podjete na spavanje. Možete ih staviti i u jastučnicu ili ispod jastučnice. Efekt ovakvog hlađenja neće biti dugotrajan, ali vam može pomoći kraće vreme – dovoljno je da vam bude manje vruće dok vas ne savlada san.

Lagana odeća
Odeća u koju ste odeveni ima vrlo veliki efekt na to koliko osećate vrućinu. Za vreme vrućih dana trebao bi birati laganu odeću, koja će omogućiti koži da diše. Kako bi se zaštitili od sunčevih zraka, dobro bi bilo da ta odeća, ukoliko izlazite napolje, bude dugih rukava odnosno nogavica. Naravno, i ovde je važno da je lagana, udobna i tako tkana da pušta vazduh da struji oko vas.

Lagana hrana
Na nekim od najtoplijih područja na svetu, na primer u Indiji, jugoistočnoj Aziji i na Karibima, mnogo se jedne jako začinjena hrana. Reč je o biljkama – začinima koji rastu u tim krajevima, a koji, ako se dodaju u hranu, imaju neke korisne nuspojave. Naime, neki ljuti začini pojačavaju znojenje, a lučennjem znoja telo se hladi.
Tokom velikih vrućina obroci bi tokom celog dana trebali biti manji. Treba izbegavati masnu i tešku hrana koja grejee organizam, i time vrućinu čini još nepodnošljivijom. Idealne su salate, jer povrće sadrži veliki deo vode koja hidrira organizam.

Prirodno hlađenje
Najbolji i najprirodniji način da se rashladimo je kupanje, bilo u moru, jezeru ili reci. Ali, što ako nam Majka priroda ništa od toga nije podarila u našem okruženju, i ne možemo priuštiti ništa od toga? Potražite bazen. Ako vam nije dostupan javni , i onaj mali plastični, koji se po povoljnim cenama može naći u prodavnicama, dobro će doći.

kodren.com

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas