Kada i kako je jesti? Sve o Lubenici!

  • Home
  • Mladi
  • Kada i kako je jesti? Sve o Lubenici!

lubenica

Kada je jesti?

Omiljena letnja voćna poslastica većini ljudi je lubenica. Ali dobro pazite kada je konzumirate, jer ako u njoj uglavnom uživate uveče, suočićete se sa neprijatnim posledicama.
Ako noću jedete lubenicu, pripremite se za vrlo loše varenje koje će vas držati budnim skoro celu noć, a posledice lošeg varenja ćete osećati i sutradan. Naravno, ne treba zaboraviti ni na konstantnu potrebu za uriniranjem koja će vas takođe mučiti u toku noći. Lubenica, kao i većina citrusa ali i brusnica, imaju diuretičko delovanje.
U toku dana, lubenica je sasvim druga priča, pa čak i ukoliko ste na dijeti trebalo bi da navalite na nju. Četiri šolje lubenice sadrže svega 184 kalorija, i sigurno će vas zasititi i osvežiti, a da pritom ne pređete 200 kalorija koje većina dijeta dozvoljava po međuobroku.

Da li treba jesti i koštice?

Pre nego što pojedete lubenicu, semenke očistite i bacite? Onda GREŠITE! I taj deo čudesne poslastice je zdrav.
Iskoristite još nekoliko dana do kraja sezone da se sladite uvek dobrodošlom lubenicom. I ne pravite klasičnu grešku, ne bacajte semenke. Ne samo da su jestive nego su i zdrave!
I nije slučajno da nam ne prijaju dok jedemo sočan, crveni, mesnati deo lubenice. Ometaju nas u uživanju, a i proleću kroz grlo, što i nije baš najprijatniji osećaj. Treba ih jesti odvojeno od slatkog dela lubenice.

Kada ih progutamo zajedno sa sočnim plodom, kako ih neobrađene progutamo, takve prođu i kroz naš probavni sistem. Tad organizam ne može ni apsorbovati sve korisne sastojke koje sadrže. A imaju gvožđa, magnezijima, kalcijuma, vitamina A, B i C, vlakana, antioksidanata. Korisne su zbog antibiotskih svojstava, u saniranju crevnih parazita. Smatra se da su odlične i za jačanje libida, hipertenziju, probleme s bubrezima.
I nije slučajno da nam ne prijaju dok jedemo sočan, crveni, mesnati deo lubenice. Ometaju nas u uživanju, a i proleću kroz grlo, što i nije baš najprijatniji osećaj. Treba ih jesti odvojeno od slatkog dela lubenice.

Najbolje ih je samlevene dodavati jelima, a možete ih pustiti i da proklijaju, pa osušiti i koristiti kao začin. Ukusan napitak dobićete ako desetak sveže usitnjenih semenki kuvate u litru vode desetak minuta, ohladite i procedite. A ukusnu grickalicu napravite tako što ih osušite u tiganju, pa pečete prelivene slanom vodom oko 25 minuta na srednoj temperaturi. Ako želite da poboljšate ukus, u vodu možete dodati malo maslinovog ulja ili posuti malo cimeta.

Da li je treba oprati pre upotrebe?

Kladimo se da vam nikada nije palo na pamet da lubenicu ili dinju treba oprati pre jela, ali stručnjaci kažu da to tako mora.
Postoji, kažu oni, jako dobar razlog za to – bakterije. Nož kojim sečete kroz koru lubenice skuplja sve bakterije od kojih je naročito opasna listerija i prenosi ga na mesnati deo koji ćete kasnije jesti. A kako je lubenica slatka, bakterije se šire još većom brzinom.
Kako savetuju iz američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju, svaku lubenicu odmah po unošenju u kuću treba oprati pod mlazom hladne vode i čistom četkom, bez ikakvih hemijskih sredstava.
Nakon toga je dobro osušite i onda je spremna za jelo.

fitnesspell.com

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas