Koja so je najzdravija?

himalajska so

Pre nego što posegnete za slanikom, pročitajte kakve sve vrste soli postoje. Tako ćete znati da izaberete pravu.

Kamena (rafinirana) so
Dobija se iz iz rudnika soli. Ovi „rudnici“ su podzemne lokacije na kojima se ranije nataložila so, a to su regioni koje je nekada pokrivalo more ili izuzetno slano jezero. Kamena so je sive boje. Od nje nastaje rafinirana kao najčešće korišćena so a koja sadrži uglavnom natrijum-hlorid. Nastaje izdvajanjem natrijum-hlorida iz kamene soli koja nije dovoljno čista da bi bila jestiva. Tokom ovog procesa se otkloni sav neželjeni sadržaj, pa je rafinirana so u stvari jedna od najčistijih, ali ima i najmanje minerala koji bivaju uklonjeni prilikom pravljenja ove vrste soli. Pretežno je bele boje.
Iako je najčešće oslovljamo sa „kuhinjska so“ ova so je češće upotrebljivana i značajnija je za industriju. Koristi se u proizvodnji i obradi papira, kao dodatak bojama za tkanine i platna i u proizvodnji sapuna i deterdženata.
Preveliko konzumiranje ove soli dovodi do žeđi i zadržavanja vode. Natrijumova so je otrovna za odrasle u dozi 12,357 g/kg dnevno.

Morska so
Morska so se dobija iz morske vode u solanama, tako što se u proleće morska voda pusti u posebno dizajnirane bazene. Tokom proleća i leta voda ispari i na dnu ostaje so. U jesen se kupi u procesu koji se zove berba soli.
Morska so se smatra najukusnijom i najzdravijom vrstom soli. Bogata je mineralima i jodom koji su neophodni ljudskom organizmu.
Morska so je jako korisna za razmenu materija, srce i bubrege, kao i za čišćenje ćelija i za kožu. Kupka sa morskom solju (uz dodatak nekih eteričnih ulja i kamilice, jasmine ili lavande) pomaže kod kožnih bolesti, neurodermatitisa, reume.
Najukusnijom od svih soli se smatra Fleur de sel. Skupa je zato što nastaje tako što se, pre berbe soli, rukom skida samo površinski sloj soli koja se nataložila. Ovo je isplativo samo u solanama sa najvišim kvalitetom, pa se upotreba Fleur de sel smatra izuzetnim luksuzom. Ukus je jedinstven za svaki region u kojem se pravi. Francuzi su prvi počeli sa proizvodnjom ovakve soli i i danas njihov Fleur de sel drži reputaciju najbolje soli na svetu.

alternativna medicina 21

Himalajska so
Zovu je još i “belo zlato”, jer se smatra za najčistiju na svetu. Himalajska so je roze boje i u obliku je kristala. Pomaže u regulisanju i snižavanju krvnog pritiska i šećera u krvi. Ima blagotvorno dejstvo na nervni sistem. Pozitivne strane himalajske soli su neprocenjive.
Himalajska so se lako apsorbuje i sprečava dehidraciju organizma. Morska i konvencionalna so utiču na zadržavanje vode u tkivu, što može uzrokovati nastanak celulita, reumatizma, artritisa, stvaranja kamenja u bubrezima i želucu.

Svako ko je želeo da sazna šta je i kakva himalajska so, prvo je saznao to da je najčistija i najzdravija so na svetu jer sadrži 84 elementa koja se nalaze i u našem organizmu, tako da je potpuno komplementarna i snabdeva naše telo svim potrebnim mineralima.
Minerali koji se nalaze u himalajskoj soli sićušni su i ćelija ljudskog organizma lako može da ih svari.

Pravilna ishrana podrazumeva upotrebu hamalajske soli. Lako se apsorbuje i sprečava dehidraciju organizma. Reguliše nivo vode i elekrolita u organizmu. Balansira pH faktor u ćelijama.
Reguliše nivo šećera u krvi i sprečava dijabetes.
Sprečava starenje organizma.
Pomaže kod regulisanja metabolizma i procesa varenja.
Podržava zdravlje respiratornog trakta, posebno sinusa.
Gotovo da nestaju grčevi u mišićima.
Poboljšava cirkulaciju i doprinosi zdravlju vaskularnog sistema.
Utiče na pročišćavanje i detoksifikaciju krvi.
Pomaže jačanju kostiju, posebno kod dece u razvoju.
Podržava rad jetre i bubrega.
Obnavlja ćelije mozga i utiče na poboljšanje koncentracije.
Pospešuje zdrav san.
Doprinosi boljem raspoloženju i pozitivnom mišljenju.
Himalajska so nema dodatne negativne efekte, ne oštećuje bubrege, želudac i unutrašnje organe. Utiče na poboljšanje prirodnog ukusa hrane koja se soli.

alternativna medicina 20

Himalajska so je sto posto prirodna, ima prirodan i prijatan slatkasto-slan ukus i ružičaste je boje. Kada je prerađena ima svetlo roze boju, koja je rezultat prirodnih minerala koje sadrži. To su, pre svega, jod, magnezijum, kalcijum i kalijum, bakar i gvožđe, koji snabdevaju telo elektrolitima i mineralima.Potpuno je čista i lako se apsorbuje. Ima neograničeno trajanje i prirodno se ne stvrdnjava.

Konvencionalna i morska so utiču na zadržavanje vode u tkivu, što može uzrokovati nastanak celulita, reumatizma, artritisa, stvaranje kamenja u bubrezima i želucu. Preterano uzimanje obične soli može biti uzrok Alzhajmerove bolesti, jer se veštački aluminijum iz soli taloži u ćelijama mozga.

Kako se koristi himalajska so
Preporučuje se maksimalno 3 g soli dnevno, ali ne dok se hrana termički obrađuje nego posle. Idealna je za salate.
Kod dehidracije i iscrpljenosti organizma razmutiti 1 g soli u 2 dcl vode i piti gutljaj po gutljaj tokom nekoliko sati.

Kod ekcema i problema sa kožom, nanositi nekoliko puta tokom dana rastvor 1g soli u 0,5 dcl vode. Zbog antibakterijskih i antiinflamatornih svojstava koje poseduje, posebno je efikasna kod lečenja akni i psorijaze.

Dodavanjem u kupku sa vodom, postiže se efekat relaksacije i oslobađanja od stresa, postiže se bolja cirkulacija, opuštanje mišića i oslobađanje od toksina, revitalizacija i mekoća kože i brža apsorbcija minerala.
Korišćenjem u vrućim kupkama postiže se efekat ublažavanja prehlade, smanjenja grozničavosti tela i bolova izazvanih artritisom.
Korišćenjem soli prilikom redovnih inhalacija obnavlja se respiratorni sistem i smanjuju simptomi astme i alergija.
Himalajska so prirodno jonizuje i pročišćava vazduh u prostorijama.

Braon so
Braon so je bogata antioksidantima. Preporučuje se osobama sa hipertenzijom i arterosklerozom, kao i u slučajevima moždanog udara i infarkta.

Kalijumova so
Nalazi se u mnogim vrstama povrća kao prirodni sastojak. Kalijumova so se koristi u kombinaciji dijetetske soli zajedno sa natrijumovom, u cilju sinhronizacije balansa vode u ljudskom organizmu. Preporučuje se da se ne koristi sama, jer njeno samostalno konzumiranje može da dovede do stanja opasnih po zdravlje: gubitka vode, velikih grčeva u mišićima i infarkta.

Jodirana so
Jodirana so se koristi kada u organizmu postoji deficit joda. To može da se dogodi kod nedovoljnog unosa joda sa hranom (tj. hranom dobijenom iz zemljišta siromašnog jodom) ili usled radioaktivnog zagađenja. Nedostatak joda utiče ina funkciju štitne žlezde. Sve jestive soli na našem tržištu su jodirane.

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas