Parfemi i toaletne vode puni hemikalija. Štetni i osveživači prostora, omekšivači veša, mirišljave sveće…

  • Home
  • Mladi
  • Parfemi i toaletne vode puni hemikalija. Štetni i osveživači prostora, omekšivači veša, mirišljave sveće…

magic

Premda vaš parfem ili dezodorans čarobno mirišu, vrlo je verovatno da su prepuni hemikalija i toksičnih sastojaka koji mogu biti vrlo štetni za zdravlje.

Svaka treća osoba povremeno zbog osetljivosti na sastojke parfema doživi simptome poput glavobolje, svrbeža ili astme, tvrdi Kejt Grenvile, autorka knjige „Slučaj protiv mirisa“ (The Case Against Fragrance), a podatke temelji na sprovedenim istraživanjima, piše Independent.
Odvojena studija iz 2014. godine upućuje na to da čak tri četvrtine žena koje pate od migrena uzrokovanih raznim mirisima, tvrde da je najčešći okidač parfem.

Popis štetnih sastojaka u parfemima sadrži hemikalije poput formaldehida, toluena, metilen hlorida, benzaldehida i ftalata.
Spomenute hemikalije mogu da prouzrokuju čitav niz štetnih posledica, koje zahvataju respiratorne organe, jetru, bubrege, nervni sistem i reproduktivne organe.
Mogu i da poremete funkciju endokrinog sistema, a neka istraživanja povezala su ih s neplodnošću i razvojem nekih vrsta karcinoma.

alternativna medicina 15

Štetni i osveživači prostora, omekšivači veša, mirišljave sveće…

Ali, ne vreba opasnost samo iz parfema. Veštačkih mirisa ima i u osveživačima prostora, kozmetici, omekšivačima veša, deterdžentima za pranje veša, mirisnim svećama.
Proizvođač ne mora nužno otkriti sastojke bilo kojeg parfema ili higijenskog proizvoda koji se odnose na izraz miris (fragrance) jer oni spadaju u poslovnu tajnu.
Nedavno je svetska organizacija Environmental Working Group objavila da parfemi i ostali mirisni proizvodi sadrže prirodne mirisne esencije, ali samo u tragovima, pa je u parfemima puno više sintetičkih hemikalija koje se ne navode u deklaracijama.

Francuska kompanija UFC-Que Choisir, jedan od najprestižnijih evropskih predstavnika u svojoj branši, objavila je spisak kozmetičkih proizvoda u kojima se mogu naći sastojci štetni za ljudsko zdravlje.

rs.n1info.com

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas