Poljupci sa psom mogu biti dobri po zdravlje

  • Home
  • Mladi
  • Poljupci sa psom mogu biti dobri po zdravlje

pet kiss

Studija o ljudskoj i životinjskoj interakciji došla je do novih saznanja kada su „pseći poljupci“ u pitanju. Istraživači sa Univerziteta u Arizoni veruju da mikrobi u crevima psa mogu podstaći rast pozitivnih mikroorganizama kod ljudi.

Nadaju se regrutovanju učesnika u ovom velikom projektu, kako bi im pomogli da testiraju svoju pretpostavku. Učesnici u studiji moraju biti stari najmanje 50 godina, a kao uslov se postavlja i da nisu živeli sa psima najmanje 6 meseci. Oni će biti „spojeni“ sa ljudima koji sa psima žive u domu tri meseca. Istraživači će proceniti fizički nivo aktivnosti, „dobre“ bakterije i imuni sistem. Ispitivanje će se ponoviti nakon jednog, dva i tri meseca, kako bi se ustanovilo da li ima bilo kakvih pozitivnih promena na crevima „mikrobiota“ kod ljudi i pasa.

„Mi smo ko-evoluirali sa psima tokom milenijuma, ali niko zapravo ne zna tačno da definiše šta nas to u odnosu pas-čovek čini da se osećamo tako dobro“, rekao je antropolog i doktorant Kim Keli.

Odeljenja na UA će se udružiti sa Univerzitetom Kalifornije u San Dijegu kako bi došli do zaključaka i odgovora kada je u pitanju odnos starijih osoba, njihovog zdravlja i pasa.

„Već znamo da deca koja odrastaju sa psima imaju tendenciju da budu zdravija nego deca koja nemaju ljubimce. Oni manje pate od respiratornih infekcija i imaju umanjenu mogućnost da obole od astme ili raznih alergija“, dodao je Keli.

Drugo istraživanje je pokazalo da vlasnici pasa generalno imaju tendenciju da budu srećniji i imaju smanjen rizik od srčanih bolesti. Tako da se naučnici nadaju da će dokazati da je sa odraslima slučaj kao sa decom.

„Mislimo da psi mogu „raditi kao probiotici“ u vidu poboljšanja zdravih bakterija koje žive u našim crevima. Ove bakterije, ili „mikrobiote“ se sve više prepoznaju kao ključne u našem mentalnom i fizičkom zdravlju, pogotovo kako starimo“, rekao je dr Čarls Raison, istraživač i profesor psihijatrije na Univerzitetu u Arizoni.

Početna

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas