Cvekla može da posluži kao test zdravlja

  • Home
  • Mladi
  • Cvekla može da posluži kao test zdravlja

cvekla

Verovatno svi znate koliko je cvekla zdrava i da je prava riznica vitamina i minerala. A da li ste znali da cvekla može da posluži kao test zdravlja? Dovoljno je samo da pojedete salatu od sveže cvekle ili da popijete nekoliko kašika njenog lekovitog soka.

Nakon par sati, obratite pažnju na boju urina. Ako se menja prema crvenoj, to je uglavnom znak da vaša creva, jetra i bubrezi ne obavljaju dobro svoju funkciju.

– Jedan vrlo jednostavan test koji svako može da uradi i utvrdi stanje organizma jeste da pojede salatu od cvekle ili bar nekoliko kašika njenog soka. Ukoliko urin menja boju prema crvenoj, to je znak da predeo creva, jetre i bubrega ne funkcioniše na najbolji način. Na isti način na koji pogmenti koji cvekli daju crvenu boju mogu da prođu u neprerađenom stanju kroz ove organe, to rade i toksične materije – objašnjava Georgij Nazarov, ruski naturolog i autor mnogih knjiga o zdravom životu i zdravoj ishrani.

Karakteristična crvena boja cvekle potiče od betacijanina, crvenog pigmenta. To su ustvari jaki antioksidansi koji utiču na prevenciju različitih bolesti. Betacijanin utiče na obnavljanje krvi, dok biljka u celini deluje i antikancerozno.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da nitrati u cvekli znatno snižavaju krvni pritisak, i tako smanjuju rizik od razvoja srčanih bolesti, infarkta i bolesti bubrega. Dovoljno je popiti 250 ml soka od cvekle da bi se pospešila cirkulacija u krvnim sudovima mozga i smanjio rizik od demencije u starosti.

SOK OD CVEKLE, JABUKA I ŠARGAREPE

Za pripremu ovog zdravog napitka ne morate se zamarati tačno određenim količinama, ali se savetuje da ukoliko želite da izvučete maksimum iz ovog soka, on mora da ima sve sastojke podjednako zastupljene: na primer po tri šargarepe, jabuke, cvekle i malo limuna radi boljeg ukusa.

zdravaiprava.com

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas