Ako u ovo doba dana osećate… kineski lekari znaju šta vam je

  • Home
  • Mladi
  • Ako u ovo doba dana osećate… kineski lekari znaju šta vam je

1

Kineska tradicionalna medicina (TKM) smatra da „či“, ili naša vitalna energija, ima svoj ritam kruženja u organizmu. U toku 24 sata ona prođe kroz 12 polja, gde je u intervalima od po dva sata najzastupljenija u određenom organu. Kineska medicina stara je nekoliko hiljada godina i posmatra telo kao fizičku, mentalnu, emotivnu i energetsku celinu.

– U TKM određen organ podrazumeva i tkivo, zvuk, godišnje doba, emociju… Poznavanje tela na ovaj način omogućava nam da „čitamo signale“ koje nam ono šalje. Recimo, javljanje bola u određeno vreme može da ukaže na problem u određenom organu. To je dobra smernica koja nas upozorava na šta treba da obratimo pažnju. Za detaljniju dijagnostiku, kao i odgovarajuću terapiju ipak se morate javiti lekaru tradicionalne kineske medicine – kaže dr Ana Žikić, lekar kineske tradicionalne medicine.

Od 3 do 5 sati: pluća

Ako se često budite pred zoru, od tri do pet ujutru, verovatno imate problema s plućima. Ako pritom imate drhtavicu, suv kašalj, bolove u grlu i svrab kože, najbolje bi bilo da posetite lekara.

Od 5 do 7 sati: debelo crevo

Ako iz dana u dan u ovom intervalu osećate vrtoglavicu, nadutost, zavijanje u stomaku, trnjenje podlaktice i emocionalnu nelagodnost, obavezno proverite funkciju debelog creva, budući da je ovo period njegove dominacije.

alternativna medicina 3

Od 7 do 9 sati: želudac

Ako vas u ovom periodu muči glavobolja, žeđ, nadutost, podrigivanje i bol u stomaku, verovatno imate poremećaj u radu želuca.

Od 9 do 11 sati: slezina

Tegobe koje se javljaju u ovom periodu najčešće ukazuju na nepravilan rad slezine. Pa ako se uglavnom ne osećate dobro od 9 do 11 sati, obavezno prekontrolišite slezinu.

Od 11 do 13 sati: srce

Osećate slabost oko podne? Steže vas u grudnom košu i boli vas podlaktica? Vitalna energija je u ovom periodu koncentrisana u meridijanu koji korespondira sa srcem, pa ne bi bilo loše da prekontrolišete rad ovog organa.

Od 13 do 15 sati: tanko crevo

Ako svakodnevno u ovim satima osećate bol oko pupka, mučninu, drhtavicu i hladnoću stopala i šaka, veliki su izgledi da imate poremećaj tankog creva.

Od 15 do 17 sati: bešika

Ako vam se u ovo vreme javljaju bolovi u stomaku, donjem delu leđa i člancima, verovatno imate problem sa mokraćnom bešikom.

Od 17 do 19 sati: bubrezi

Ako u kasnim popodnevnim satima imate bolove, pojačano znojenje i probleme sa mokrenjem, najverovatnije vam bubrezi ne funkcionišu kako treba.

Od 19 do 21 sat: kardiovaskularno oboljenje

Ako ste primetili da u ovo vreme osećate napregnutost u grudnom i ramenom delu, navalu krvi u glavu i mravinjanje u rukama i nogama, obavezno proverite funkciju perikarda – srčanog omotača.

alternativna medicina 6

Od 21 do 23 sata: loša cirkulacija

Ako u ovo vreme osećate zimogrožljivost i drhtavicu, to bi mogla da bude posledica lošeg rada takozvanog trostrukog grejača, to jest termoregulacionog sistema. Za svaki slučaj odmah ispitajte perifernu cirkulaciju.

Od 23 do 1 sat: žučna kesa

Ako vas iz noći u noć muče tegobe u ovo vreme, vreme je da proverite da li imate kamenje u žučnoj kesi.

Od 1 do 3 sata: jetra

Tegobe koje se javljaju od 1 do 3 sata posle ponoći uglavnom su posledica bolesti jetre.

TKM: Prevencija je bitnija od lečenja!

Ova medicina počiva na učenju da je prevencija bitnija od lečenja. Terapija je prvenstveno usmerena na lečenje uzroka bolesti, a ne na simptome. Osnovne metode kineske medicine su akupunktura, moksibustija (zagrevanje akupunkturnih tačaka zapaljenim štapićima „mokše“), lečenje biljem, tuej na masaža, ći gung, te specifična ishrana.

Violeta Nedeljković, Blic žena

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas