Boli vas glava? Možda je zbog sira! Evo koliko smete da pojedete i da ne brinete o posledicama

  • Home
  • Mladi
  • Boli vas glava? Možda je zbog sira! Evo koliko smete da pojedete i da ne brinete o posledicama

-sir

Tiramin, supstanca koja se oslobađa u procesu fermentacije sireva, pod uticajem enzima plesni može da izazove jaku glavobolju. Da li ste znali da postoje sirevi od kojih može da vas zaboli glava? Za sve je kriv tiramin, supstanca koja se oslobađa u procesu fermentacije sireva pod uticajem enzima plesni, a koji može da izazove jaku glavobolju.

– Jedan od prvih znakova delovanja tiramina jeste pojava nagle glavobolje, što je dovoljno da vam pokvari raspoloženje zbog uživanja u omiljenom siru. Iz sireva koji izgledaju sasvim normalno tiramin brzo dospeva u krv i za veoma kratko vreme stiže do mozga – objašnjava prof. dr Staniša Stojiljković, Šef katedre za ekološko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta u Leskovcu i akademik Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika.

Kad osoba koja pati od depresije jede fermentisane sireve, a pritom uzima antidepresive, tiramin postaje veliki problem jer izaziva potpuno neočekivane reakcije i promene raspoloženja.

– Tiramina ima i u drugim fermentisanim proizvodima, pa bi oni koji, recimo, vole pivo trebalo da se sete ovog upozorenja.

alternativna medicina 22

Sir kao začin

Velike količine sira nisu dobre za naše zdravlje, a naš sagovornik savetuje poseban oprez ženama jer sir sadrži prekomerne doze estrogena.

– U cilju povećanja mlečnosti kravama se dodaje estrogen putem hrane, tako da mleko i pogotovo sir sadrže višak estrogena – upozorava dr Stojiljković.
Zbog toga se, kaže, ne preporučuje više od 100 do 200 grama sira nedeljno.

– Moj savet je da sir jedete najviše dva-tri puta nedeljno kao začin, što znači 20–50 grama, a ne kao glavno jelo.

Testirajte imunitet

Prof. dr Staniša Stojiljković otkriva da kombinacija crnog vina i sira može da pokaže u kakvom nam je stanju imunitet.

– Ako vas jako boli glava nakon što pojedete oko 200 g sira i popijete dve čaše crnog vina, to govori da je vaš imunitet oslabio. Naime, amini iz vina reaguju s tiraminom iz sira i stvaraju nitrozamine koji mogu izazvati glavobolju – kaže profesor Stojiljković.

Violeta Nedeljković

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas