Suplementi za zdravo srce besmislica, uzmite svežu ribu

  • Home
  • Mladi
  • Suplementi za zdravo srce besmislica, uzmite svežu ribu

morska riba

Uzimanje suplemenata s omega 3 masnim kiselinama iz ribljeg ulja često se smatra jednostavnim receptom za zdravo srce, ali stručnjaci kažu da to jedno s drugim ima jako malo veze.

Istraživanjem u kojem je učestvovalo 100.000 ljudi, ustanovljeno je kako nema dokaza da su takvi dodaci sprečili bolest srca, piše BBC.

Britanski stručnjaci kažu da kakvu-takvu koristi od uzimanja suplemenata ima tek svaka hiljadita osoba.

Ipak, svakako preporučuju konzumaciju ribe kao deo zdrave prehrane.

Istraživanje se bavilo isključivo suplementom, a ne omega 3 masnim kiselinama direktno iz ribe.

Naučnici kažu da bi ljudi trebalo da jedu ribu barem dvaput nedeljno, od čega bi jednom trebalo da konzumiraju masnu ribu poput lososa, tune ili skuše.

Omega 3 masne kiseline dodaju se nekim vrstama mleka, jogurta i hleba.

No, kada je reč o suplementima dobijenima iz ribljeg ulja, dr. Li Huper sa Univerziteta Ist Anglia kaže: „Možemo biti sigurni u zaključak studije koji se protivi uvreženom verovanju da suplementi omege 3 štite srce“.

Profesor Tom Sanders, nutricionista s Kings koledža u Londonu ističe da važeće smernice o prevenciji kardiovaskularnih bolesti podstiču konzumaciju ribe, više nego uzimanje suplemenata.

„Ova studija ne pruža dokaze da bi smernice trebalo menjati“, rekao je.

Tim Kico, kardiolog sa Univerzizeta Šefild kaže: „Nekada su pacijentima koji su doživeli srčani udar prepisivani ti suplementi. No, svima koji ih kupuju savetuem da svoj novac radije potroše na povrće“.

Početna

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas