Srcu treba 15 godina da se oporavi nakon prestanka pušenja

  • Home
  • Mladi
  • Srcu treba 15 godina da se oporavi nakon prestanka pušenja

pusenje

Pušači će morati da pričekaju 15 godina nakon što se reše te navike da im se smanji rizik od bolesti srca i moždanog udara, pokazalo je novo istraživanje.

Prethodna istraživanja pokazala su da se rizik od moždanog udara kod bivših pušača stabilizuje u roku od pet godina, ali nova istraživanja pokazuju da je potrebno trostruko više vremena.

Pušači će morati da pričekaju 15 godina nakon što se reše te navike da im se smanji rizik od bolesti srca i moždanog udara, pokazalo je novo istraživanje.

Izveštaj, koje će biti predstavljeno na konferenciji Američkog udruženja srca, prvo je istraživanje o povezanosti povećanog rizika za te bolesti i pušenja kod ljudi.

Nakon analize podataka 8.700 ljudi u rasponu od 50 godina, istraživači na Vanderbiltu otkrili su da je bivšim pušačima potrebno više od deset godina kako bi se uklonio negativni učinak nikotina i ostalih hemikalija iz duvana u njihovim telima.

„Srce i krvni sudovi najbrže se mogu oporaviti od oštećenja izazvanim pušenjem“, objašnjava vođa istraživanja Meredit Dankan, polaznik programa doktorata na Univerzitetu Vanderbilt.

Pluća su potpuno druga priča.

Bolest srca je najčešći ubica u svim zemljama sveta, uključujući SAD i Veliku Britaniju. I dok iz dana u dan ima sve više obolelih od srčanih bolesti (zbog gojaznosti, stresa, nedostatka vežbanja i slabe ishrane), broj srca dostupnih za transplantaciju je isti.

alternativna medicina 7

Srećom, jedan od najvećih činilaca rizika – pušenje – više nije tako ‘moderno’ kao nekad, tačnije otkad su objavljeni ‘The Cigarette Papers’ početkom devedesetih iz kojih se saznalo koliko cigarete zapravo štete ljudskom zdravlju.

„Nakon objava informacija o uticaju pušenja na zdravlje, stalno se povećava broj bivših pušača, ali ne i znanje o zdravstvenim rizicima koji prate prestanak pušenja“, izjavila je Dankan.

Poslednjih godina deo bivših pušača je prešao na elektronsku cigaretu (sumnjivu i nedovoljno proučenu praksu koja je pokazala da uzrokuje isto hemijsko i ovisničko stanje kao i klasične, zapaljive, cigarete).

Mnogi su, međutim, u potpunosti prestali da konzumiraju duvanske proizvode, uglavnom kako bi zaštitili sebe i svoje voljene od povišenog rizika od raka, bolesti pluća, bolesti srca i rizika od moždanog udara, prenose 24sata.

Preporučujemo vam da ostavite pušenje uz –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas