Studija: Oporezivanje crvenog mesa moglo bi spasiti živote

  • Home
  • Mladi
  • Studija: Oporezivanje crvenog mesa moglo bi spasiti živote

Oporezivanje crvenog mesa i mesnih prerađevina moglo bi sprečiti oko 220.000 smrti godišnje i uštedeti 40 milijardi dolara u zdravstvenoj zaštiti, tvrdi se u novoj studiji univerziteta u Oksfordu.

Po klasifikaciji Svetske zdravstvene organizacije, svinjetina, govedina i jagnjetina „verovatno jesu“ kancerogene vrste mesa.
U kategoriju kancerogenih bez sumnje se svrstavaju sve mesne prerađevine.
Uz to se povezuju sa srčanim bolestima, moždanim udarima i dijabetesom.

64cc39b77ed73850331f330b81fb3b3f_XL

Marko Springman, glavni autor studije, veruje da je oporezivanje crvenog mesa i mesnih prerađevina dobar način da se potrošači podstaknu na izbor zdravijih namirnica, kao što je to slučaj s drugim štetnim proizvodima, poput alkohola i cigareta.

„Visoki nameti na crveno i procesuirano meso nikome ne bi ograničili izbor, a bili bi snažan signal konzumentima i smanjili bi pritisak na zdravstvene sisteme“, kazao je.

Njegovo istraživanje pokazuje da bi takav porez smanjio konzumaciju crvenog mesa i prerađevina za 16 posto na globalnom nivou.

„Niko ne želi da mu vlada govori što da jede. Međutim, jasno je da konzumacija crvenog mesa i prerađevina ima svoju cenu“, rekao je Springman.

I to nije sve. Nedavno sprovedena studija pokazala je da je veća verovatnoća da će manični ljudi u svojoj ishrani imati više mesa tretiranog nitratima poput sušene govedine, hot doga, salame i drugih mesnih prerađevina.

rs.n1info.com

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas