Dr Branimir Nestorović: Kako ishranom poboljšati imunitet

 • Home
 • Mladi
 • Dr Branimir Nestorović: Kako ishranom poboljšati imunitet

Kada starimo, naše matične ćelije (iz kojih nastaju sve naše ćelije) smanjuju svoju sposobnost obnavljanja. Istraživanja poslednjih godina (o čemu sam pisao kada sam obradjivao uticaj posta na zdravlje ljudi) pokazuju da kratkotrajno gladovanje (24 časa) vraća sposobnost regeneracije matičnih ćelija, kako kod mladih, tako i kod starih. Poslednja studija sa MIT u SAD, objavljena pre nekoliko dana, pokala je da u miševa koji gladuju, ćelije umesto glukoze (koje nema usled gladovanja), razlažu masne kiseline. Pti tome se oslobadja molekul koji stimuliše regeneraciju matičnih ćelija.

Dr-Branimir-Nestorovic

Već decenijama se zna da je nizak kalorijski unos predictor dugog života, kako u ljudi tako i u životinja. Medjutim, tačan mehanizam nije bio poznat. Znalo se da dolazi do promene u metabolizmu, koji je uključivao prelazak sa korišćenja ugljenih hidrata na masti (ovo je osnova ketogene dijete). Ova promena dovodi do aktivacije transkriptivnih faktora poznatih kao PPAR, koji aktiviraju potom brojne druge gene. Ono je u ovoj studiji fascinantno je, da su korišćenjem molekula vrlo sličnih PPAR mogli da izazovu isti efekat (bez krišćenja dijete). Aktivacijom ovog metaboličkog puta, postizao se efekat reverzije promena koje nastaju kod starenja.
Ovo otvara zanimljive terapijske mogućnosti, davanja molekula osobama koje su na hemoterapiji, sa slabim imunim sistemom radi stimulisanja imunog sistema (a kod kojih je gladovanje nepoželjno i opasno).

alternativna medicina 1

Ketogena dijeta se primenjuje od 1920 godine u lečenju i poboljšavanju zdravlja, ali je tek poslednjih godina medicina počela da je shvata ozbiljno. Kod keto dijete, nije toliko bitno koliko kalorija unosimo, već koju vrstu hrane koristimo. Ona podrazumeva smanjen unos ugljenih hidrata, uz povećan unos “dobrih” masti. Nemam nameru da se bavim ketodijetom u detalje (neka to rade nutricionisti), ali želim da ukažem da nije poželjna potpuna redukcija ugljenih hidrata. Poslednjih godina je velika pažnja posvećena hormonu jetre nazvanom fibroblast growth factor 21 (FGF21), koji se stvara kada je nivo šećera u krvni ili jako visok ili jako nizak. On se pokazao kao moćan stimulus imunog sistema kod odraslog. On stimuliše stvaranje T limfocita, ključnih ćelija u odbrani organizma. Takodje, smanjuje apetit, suzbija nagomilavanje masti u organizmu. Postoji istraživanja koja ukazuju da ima zapštitan efekat na kardiovaskularni system.
Paradoksalno, nivo hormona se povećava bilo kada produženo gladujemo (sedam dana) ili kada unosima obrok bogat ugljenim hidratima.

Kako bih ja sumirao sve izneseno (radi se o mom ličnom stavu). Preko nedelje jedite hranu zasnovanu na keto principima. Pokušajte da dva dana u nedelji unosite malu količinu kalorija (preporučeno je oko 500 kalorija na dan). Sutradan uzmite jedan obrok bogat ugljenim hidratima. Time ćete kombinovati dobre efekte keto dijete, gladovanja i povećanog lučenja FGF 21 posle unosa ugljenih hidrata.

http://banenestorovic.blogspot.com

Preporučujemo vam 100% prirodni preparat za imunitet –

Comments (3)

 • dr24

  20 februara, 2019 - 9:32 am

  Ishrana je jedna od najvažnijih stavki za dobar imunitet i ne kaže se za džabe “zdravlje na usta ulazi”. Od stanja naših creva zavisi kompletan imunitet. Veoma je važno prvo očistiti organizam od “podstanara”-parazita, gljivica, bakterija; zatim uraditi dobru detoksikaciju primenom proverenih i dobrih detoksikatora kao što su cilantro, detoxamin i crveni zdravac. Nakon dobrog čišćenja i detoksikacije treba jačati imunitet i za tu svrhu su se najbolje pokazali Omega 3, kurkuma i spirulina. Tek onda treba delovati na ciljni organ npr;za creva je odličan beta glukan, kurkuma, colostrum; za pluća a posebno alergije provereno su najbolji kurkuma, indijski tamjan i kvercetin. Od posebne važnosti je kvalitet suplemenata i biljaka koje se koriste način proizvodnje, poreklo, bioiskoristljivost u organizmu kao i kombinacija sa drugim biljkama jer od toga zavisi efekat terapije.

 • Milena

  20 februara, 2019 - 11:03 am

  Najbolja kurkuma koju sam koristila je https://pro100healthy.rs/dijetetski-suplementi/kurkuma.html.

 • Maja

  20 februara, 2019 - 12:13 pm

  dr24, da li znate nešto o proizvodima na ovom sajtu za zdravu ishranu, konkretno za kurkumu? Takođe, zamolila bih Vas za odgovor da li postoji neka razlika gde nabaviti, odnosno kupit kurkumu i da li se sme koristiti na svoju ruku bez konsultacija sa svojim lekarom? Ovo je mesto odnosno sajt za prodaju kurkume.
  Hvala unapred.
  Maja Nikolic

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas