U ovoj državi postoji Ministarstvo sreće, vegeterijanci su jer se životinje ne ubijaju!

  • Home
  • Mladi
  • U ovoj državi postoji Ministarstvo sreće, vegeterijanci su jer se životinje ne ubijaju!

U ovoj državi se životinje ne ubijaju. U ovoj državi većinsko stanovništvo čine vegeterijanci. I ovo je prva država na svetu koje ima Ministartvo sreće! Možda niste znali (nismo ni mi) – ovako se živi u Butanu!

životinje-ne-ubijaju-petface3

Butan se graniči sa Kinom na severu i Indijom na jugu, a strancima je dopušten pristup samo u određene delove države.

Po čemu je ova država tako posebna? Krenućemo od činjenice da je ovo jedina država na svetu koja ima Ministarstvo sreće! Naime, Kraljevina Butan odbacila je sistem BDP-a, pa blagostanje meri po nacionalnoj sreći. Pravo na sreću upisano u član 9 njihovog Ustava. U poslednjem popisu sprovedenom 2015. godine, 35% stanovništva je izjavilo da su “veoma srećni”, 47,9% se oseća “umereno srećnima”, a samo 8,8% stanovnika je izavilo da su “nesrećni”.

Par zanimljivosti

-Tamošnji zakon po kom se životinje ne ubijaju doveo je do toga da su većina stanovnika vegetarijanci. Takođe je zabranjen uvoz pesticida što znači da poljoprivredni proizvodi uopšte ne sadrže štetne sastojke.

-Butan je uspeo da zadrži većinu svog prirodnog bogatstva iz vrlo jednostavnih razloga: lov je zabranjen, a krčenja šuma gotovo i nema.

ivotinje-ne-ubijaju-petface-e1454422957574

-Butan je jedina država u svijetu koja u ustavu ima klauzulu koja obavezuje da pošumljenost u svakom trenutku iznosi najmanje 70 posto ukupne teritorije. Trenutno su na 80 posto.

-Ovo je i jedina država na svijetu gdje je prodaja duvana zabranjena.

-Butanci su jedna od najmlađih nacija na svijetu. Gotovo jedna trećina stanovništva mlađa je od 14 godina, a prosječna starosna dob u zemlji je nešto ispod 23 godine. U poslednjih 20 godina životni vek u Butanu je udvostručen, a skoro sva deca u ovoj ne tako bogatoj zemlji idu u školu.

168615_butan1_f

-Glavni grad Butana je Timfu, gradić od oko 10 000 stanovnika. To je jedini glavni grad na svijetu uz Pjong Jang, koji nema nijedan semafor, a saobraćaj regulisu policajci koji su stacionirani u kućicama bogato dekorisanim u tradicionalnom stilu.

-Još jedna u nizu zanimljivosti je dan za pešake, koji se dešava jednom mesečno, i tada niko u državi ne sme da koristi automobil.

Izvor, Foto: Newsweek

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas