Zasadite začine i povrće na balkonu

  • Home
  • Mladi
  • Zasadite začine i povrće na balkonu

Sveža paprika, sočna blitva, zelena salata, šargarepa, rotkvice i još mnoge vrste, odlično uspevaju na terasi ili balkonu. Povrće gajite na osunčanom delu, koji je zaštićen od vetra i nije blizu prometne saobraćajnice. Rasad kupite na pijaci i posadite u velike plastične žardinjere, keramičke saksije ili sandučiće. Posude moraju da imaju otvor i podmetače, kako se prilikom zalivanja ne bi prljala terasa. Začinske biljke i lisnato povrće možete uspešno da gajite i u plitkim posudama.

12c1546ae25d8fe2f1bd

Za korenasto povrće potrebne su saksije široke 30 cm i duboke najmanje 25 cm. Izbegavajte one tamnih boja, jer se brzo zagrevaju, a najbolje su termoplastične posude. Povrću sa vrežama obezbedite oslonac u vidu merdevina ili pritki.

Začinsko bilje i povrće možete da gajite i u vertikalnim vrtovima. Za sadnju koristite mešavinu vrtne zemlje, komposta sa dodatkom peska. Na dno posude obavezno stavite drenažu (hidrokulturu, krhotine glinenih saksija). Zalivanje zavisi od vrste, dnevno proveravajte vlažnost zemljišta i po potrebi zalivajte odstajalom vodom u ranim jutarnjim satima ili kasno uveče, kada se zemlja ohladi.

Tokom leta, poželjno je da se biljke zalivaju čak dva puta dnevno. Količina i učestalost prihranjivanja zavisi od vrste povrća i bilja. Najbolje je da koristite osmokotno đubrivo, a svake nedelje bi trebalo dodati po malo humusnog đubriva, da bi se obnovila zemlja.

Od začinskih biljaka i povrća za gajenje na balkonu najbolje uspevaju: luk vlašac, peršun, timijan, ruzmarin, bosiljak, nana, salatni krastavac, paprika, paradajz (čeri ili mini rani jabučar), tikvice. Plodove redovno berite, jer to podstiče rast novih. U jednu veću posudu možete da posejete ili posadite nekoliko vrsta povrća ili da kombinujete sa začinskim biljkama i cvećem. Vodite računa o tome da ih ne bude previše.

novosti.rs

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas