Samo 13 od 250 poslanika podržalo inicijativu za zaštitu voda u Ustavu Srbije

  • Home
  • Mladi
  • Samo 13 od 250 poslanika podržalo inicijativu za zaštitu voda u Ustavu Srbije

Od 250 poslanika samo njih 13 potpisalo je inicijativu Zelene stranke kojom se Narodnoj skupštini predlaže da se pijaća voda, kao jedan od najvažnijih resursa, zaštiti Ustavom Republike Srbije.

poslanici-u-skupc5a1tini-srbije-poloc5beili-zakletvu

Zelena stranka je najavila da će uskoro krenuti u kampanju prikupljanja 150.000 potpisa građana kako bi inicijativa na taj način došla na dnevni red Narodne skupštine.
Ova stranka je nedavno predstavila plan u pet tačaka za “nekontrolisanu najezdu malih hidroelektrana (MHE)”, s tim da je ključna tačka plana zaštita pijaćih voda Ustavom, a dok se to ne desi, uvođenje moratorijuma na izgradnju MHE. Inicijativa za zaštitu voda pokrenuta je u Narodnoj skupštini pre dve nedelje.

Vlast i opozicija složni su u jednom – nisu zainteresovani da pijaća voda bude zaštićena Ustavom, saopštila je Zelena stranka.

Inicijativu je podneo Goran Čabradi, poslanik i predsednik Zelene stranke, a nije je potpisao nijedan poslanik Demokratske stranke, Narodne stranke, Dveri, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Srpske radikalne stranke, Pokreta za spas Srbije, Saveza vojvođanskih Mađara, Socijaldemokratske partije, Kluba samostalnih poslanika.

alternativna medicina 6

Osim Čabradija, inicijativu su potpisala tri poslanika Partije udruženih penzionera Srbije, šest poslanika Stranke moderne Srbije, i troje samostalnih poslanika, Aleksandra Čabraja, Miladin Ševarlić i Nada Kostić.

“Činjenica da 237 poslanika ignoriše inicijativu od koje bi benefit imali svi stanovnici Srbije danas, ali i koja bi garantovala normalan život budućim generacijama, ukazuje da političke elite ne interesuje dobrobit građana. Inicijativu nisu potpisali čak ni poslanici koji su se slikali na protestima protiv gradnje MHE”, rekao je Čabradi i zahvalio se poslanicima koji su podržali inicijativu jer su time pokazali da su hrabri i odgovorni.

U Evropskoj uniji voda kao ljudsko pravo deo je ustava jedino u Sloveniji, dok su inicijative bile neuspešne u Belgiji i Italiji.

Poslednjih meseci u regioni su sve češći glasovi, koji dolaze iz redova građanskih inicijativa i stručnih krugova, da se voda mora tretirati kao osnovno ljudsko pravo.

balkangreenenergynews.com

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas