MEDICINSKE GLJIVE: Šest supermoćnih pečuraka koje će vam pomoći da ozdravite!

  • Home
  • Mladi
  • MEDICINSKE GLJIVE: Šest supermoćnih pečuraka koje će vam pomoći da ozdravite!

Savremeni ljudi obično ne razmišljaju o tome šta sve priroda može da im pruži kada je u pitanju izlečenje od raznih bolesti, pa i onih najtežih.

U javnosti su, nažalost i dalje više plasirana samo trovanja pojedinim gljivama, a sa druge one imaju potencijal u lečenju u nekim slučajevima i bolji od sintetičkih lekova ili biljaka.

Istočnjačka kultura gljive vrednuje zbog njihovog odličnog ukusa, pa su one već vekovima deo tradicionalne kuhinje, jer služe kao odlična zamena za meso. Medicinska tradicija Indije i Kine stara je više od 5.000 godina, a ona je uključila i upotrebu gljiva kao leka. Zbog svega navedenog, važno je upoznati se sa najpopularnijim gljivama istočne medicine i njihovom upotrebom u prevenciji i lečenju raznih bolesti.

Reiši (Reishi)

Reiši ili hrastova sjajnica je verovatno jedna od najpoznatijih lekovitih gljiva. Nije jestiva, jer je previše drvenasta i nema neki poseban ukus. Kinezi je zovu ,,ling ći“, što u prevodu znači ,,sveta gljiva“. Reiši gljive su izuzetno cenjene zbog svojih adaptogenih svojstva koja pomažu telu da se bolje nosi sa stresom, stimulativno deluju na organizam i podižu opšti tonus.

Reiši, Ganoderma lucidum, Hrastova sjajnica

One pomažu da se ojača prirodni imunitet organizma i poboljša cirkulacija krvi. Dokazano je da je ova vrsta gljiva dragocena za tretman brojnih bolesti, uključujući:
Virusne infekcije, kao što je grip, bronhitis, hipertenzija (povišen krvni pritisak), poremećaj sna i mnoge druge.

Gljive iz roda Kordiceps

Kordiceps gljive lako su prepoznatljive, jer nikako ne podsećaju na pečurke. Više liče na papričice feferone, jer imaju dugačko stablo i peteljku.

1180761805

One imaju dugu istoriju u kineskoj i indijskoj medicinskoj tradiciji, a njihova lekovita svojstva vrednovana su kao i kod reiši gljiva. Zajedničko im je da se smatraju adaptogenim gljivama, što znači da organizmu “inteligentno” pružaju mogućnost da prilagodi svoj unutrašnji balans onako kako je to njemu u datom stanju potrebno. Osim ovoga, one se preporučuju i kao:
Blagi sedativ, antihistaminik (deluje protiv alergija), zaštita jetre i bubrega, u borbi protiv leukemije

Gljiva ćuranov rep (Coriolus versicolor)

Koriolus svojim oblikom podseća na rep ćurana. Ovaj tip gljive spada u manje poznate, bar kada je reč o zapadnim civilizacijama. Zbog specifičnog oblika i boje koje su veoma raznovrsne, poznata je pod nazivom ćuranov rep. Najznačajniji sastojci koriolus gljive su dva polisaharida: krestin (PSK) i peptid (PSP). Obe ove supstance imaju izuzetno antivtumorsko dejstvo, što ih svrstava u red pravih boraca protiv raka i širenja malignih ćelija.

curanov rep

Gljiva ćuranov rep pruža snažan stub odbrane i pomoć pri jačanju imunog sistema, a osim ovoga, značajne su i za:
Povećanje efikasnosti hemoterapije, smanjenje toksičnih efekata i bola kod hemoterapije i zračenja, produženje života i podizanje njegovog kvaliteta kod pacijenata obolelih od raka. Takođe, pomaže kod lečenja disajnih puteva, urinarnog i probavnog trakta, poremećaja rada i funkcija jetre, kod poremećaja rada pluća, tretiranja herpesa i mnogih drugih oboljenja.

Čaga (Chaga)

Čaga gljive su možda i najmanje poznate gljive u Evropi i Americi, ali one zaista imaju dugu istoriju primene u medicini istočnog sveta. Karakteristične su za Sibir, pa su u narodnoj medicini ovog kraja sveta jako prisutne. Ovaj tip gljiva poznat je po svojoj izuzetnoj sposobnosti da jačaju imunološki sistem organizma zbog veoma snažnih antioksidanata koje u sebi sadrže. Osim imunološke superfunkcije, čaga gljive omogućuju da se telo obezbedi neophodnim mikonutrijentima koji su u stanju da štite telo od slobodnih radikala, inače reaktivnih molekula koje oštećuju ćelije i dovode do bolesti.

čaga

Ova vrsta gljive veoma je specifična po izgledu, jer raste na kori drveća i najmanje izgleda kao klasična pečurka sa stablom i kapom. Čaga više liči na mahovinu pripijenu na stablo drveta, nego na pečurku.

Šitake (Shiitake)

Šitake su prave pečurke po svom izgledu, bar prema onome kako većina nas zamišlja pečurke, jer imaju svoju dršku i šešir.

sitake

Ova vrsta gljive verovatno je najpoznatija po svojoj sposobnosti da štiti organizam od kardiovaskularnih bolesti i podržava opšte zdravlje i funkciju srca. Ipak, ovo nisu jedina zdravstvena stanja u kojima su se šitake gljive pokazale lekovitim, već i kod nekih drugih, uključujući:
Virusne ili bakterijske infekcije, stvaranje krvnih ugrušaka, utičući na nastanak trombocita, razbijanje nagomilanog plaka na zidovima arterija

Maitake

Maitake gljive su još jedna vrsta koja je odavno poznata i primenjena u istočnim medicinskim tradicijama, dok je u ostatku sveta za njih malo ko čuo. Izgledaju kao buket izrazito mesnatog lišća. Ove gljive poznate su po svojoj upotrebi u lečenju teških medicinskih stanja, kao što su rak, a posebno su se pokazale efikasnim kod tretmana posebnog oblika kancera – leukemije. Međutim, maitake se primenjuju i kod drugih tipova oboljenja i slabosti, kao što su: Visok krvni pritisak, dijabetes tip 2, slabo varenje i mnoge druge.

Maitake

I mnoge gljive na ovim prostorima imaju pozitivno dejstvo na naše zdravlje kao što su bukovače, lišičarke, crne trube, gljiva šumsko pile, vrganji… Najbitnija stvar je da ih ne berete na svoju ruku već da se prvo informišete ili da ih berete sa nekim ko je upoznat sa gljivama, pošto se ponekad može desiti da ih pomešate sa nekom otrovnom vrstom.

srbijadanas.com

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu sa proizvodima od pečurki –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas