Srpski lekari objasnili šta nikako ne bi smeli da jedemo za vreme korone

  • Home
  • Mladi
  • Srpski lekari objasnili šta nikako ne bi smeli da jedemo za vreme korone

Prof. dr Borislav Kamenov i docent dr Momir Dunjić gostovali su u emisiji RTS Ordinacija, gde su građanima dali najvažnije savete kako da se zaštitimo od korona virusa, naravno, pored toga što ćemo maksimalno sprečiti kontakte.
Ovo su veoma važni saveti i lekari kažu da ih se moramo pridržavati.

912c46287ec23480904b400b1953d8dc_XL

Šta svakodnevno radimo što nam ruši imunitet:

– Kada pričamo o imunologoji, endokrinologiji, mi to objedinjujemo i zovemo psiho-imuno-neuro-endokrinologija. Na prvom mestu je psiho – psihičko stanje. Hronični stres ruši imunitet, važno je ne gajiti strah, jer skepsa, nepoverenje dovodi do skoka hormona stresa, što direkt utiče na funkciju timusa, kao glavne imunološke žlezde – kaže dr Dunjić.

Šta treba da radimo:

Važno je da zadržimo smirenost, umeren način života – vraćanje snu – san je vrlo važan faktor, jer se tokom noći obnavlja melatonin koji je važan, jer kada treba da se spava, on direktno utiče na timus i imunitet. Spavanje od šest do osam sati je u redu. Pozitivan stav i spavanje – dve važne stvari za imunitet.

Šta je sa fizičkom aktivnošću?

Nikako nije dobra preterana fizička aktivnost. Trčanje nije dobro ako neko ima virus, jer može da vam se stanje pogorša. Važna je umerena aktivnost – kaže dr Kamenov.

Šta odmah moramo da izbacimo iz ishrane, a sigurno smo kupili za izolaciju?

– Treba izbaciti šećere, pre svega veštačke, mislim na saharozu, ne na fruktozu, to treba unositi umereno, to je veliki značaj šećera koji utiče na imunitet – obara ga – beli, grickalice, gazirana pića. Ono što sada treba uraditi je da ne kupujemo slatkiše. Ako to koristimo – štetimo, svako unošenje šećera diže nivo insulina koje dovodi do imunoloških i endokrinih promena u organizmu koje dovode do slabljena imuniteta – kaže dr Dunjić.

alternativna medicina 5

Šta odmah da počnemo da jedemo?

Ova dvojica naših vrsnih stručnjaka savetuju ovakvu ishranu – zeleno povrće, salate, paprike, paradajz, limun, brokoli, kupus, voće (u umerenim količinama).

Koliko toplu vodu da pijemo?

– Preporuke su da se organizam hidrira, sada bih skrenuo pažnju zbog epidemije i problema s varenjem u Evropi i Severnoj Americi, postoji problem – loše varenje – dolazi do lošije cirkulacije na nivou pankreasa, jedna od mera koja bi se mogla sada preporučiti da se ujutru uz ručak i večeru pije vruća voda, toliko da se ne izgorimo; toplo uvek deluje protiv virusa; naš organizam tako dižemo na novi nivo rada, povećanjem temperature povećavamo i imunološku sposobnost – kaže dr Dunjić.

Vitamin C je neophodan za borbu protiv mikroorganizama a nalazi se u ovim namirnicama

– kiseli kupus
– nar
– pomorandže
– limun

Doktori su takođe objasnili da se 75 odsto imuniteta stvara u crevima, a 100 odsto lošeg takođe u crevima. Onima koji ne podnose mleko oni savetuju da ga izbegavaju.I inače, nemojte jesti stvari koje vas nadimaju.

Koji suplementi su OK?

– Vitamin D
– Cink

family.rs

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas