Šta se dešava kad vam nedostaje magnezijum

  • Home
  • Mladi
  • Šta se dešava kad vam nedostaje magnezijum

Nedostatak magnezijuma je rasprostranjen problem i procenjuje se da oko 90% stanovništva pati od njega.
Zašto je magnezijum toliko važan?
Magnezijum je zadužen za preko 300 biohemijskih procesa u organizmu i utiče na krvni pritisak, metabolizam, imunološki sistem kao i mnoge druge aspekte zdravlja.
Neki eksperti tvrde da je nedostatak magnezijuma najveći zdravstveni problem u današnjem svetu.

mg-velika

Zašto je nedostatak magnezijuma toliko rasprostranjen?
Postoji više razloga zbog kojih je nedostatak magnezijuma danas toliko raširen u svetu. Zemljište je zbog iscrpljivanja vremenom postalo siromašno magnezijumom, što znači da su biljke (kao i životinje koje se njima hrane) siromašnije magnezijumom.

Korišćenje hemikalija kao što su fluor i hlor u zalihama vode čine vezivanje magnezijuma još težim za biljke, pošto ova jedinjenja stupaju u hemijske veze sa magnezijumom.
Supstance koje često unosimo, kao što su kofein i šećer, umanjuju naš nivo magnezijuma u telu, kao i stres.

Drugim rečima, srećna grupa ljudi koja živi blizu okeana i hrani se biljkama koje su rasle na zemljištu koje je bogato magnezijumom, koja piju vodu bogatu magnezijumom i koja ne pati od stresa ili prekomernog unošenja kofeina, biće dobro… Ali nama ostalima je potreban dodatni magnezijum.

Nedostatak magnezijuma u organizmu može dovesti do mnogih smetnji, kao što su:
1. Kalcifikacija arterija
Iako ovo nije prvi simptom manjka magnezijuma, može biti jedan od opasnijih.
Kalcifikacija arterija može dovesti do srčanih problema kao što su infarkt i razna druga srčana oboljenja.
2. Mišićni spazam i grčevi
Ovo je najpoznatiji simptom nedostatka magnezijuma. Kao što kalcifikacija izaziva probleme sa arterijama, tako može da izazove i ukočenost u mišićima, što vodi ka spazmima i grčevima.
3. Anksioznost i depresija
Postoji dosta istraživanja koja pokazuju da je nedostatak magnezijuma odgovoran za mentalno zdravlje.
Magnezijum se nalazi u sinapsi između dva neurona, zajedno sa kalcijumom i glutamatom. Kalcijum i glutamat su pobuđujući i ukoliko su u višku, toksični. Oni aktiviraju NMDA receptore. Magnezijum je u stanju da se nalazi na NMDA receptoru, a da ga ne aktivira.
Zato, ukoliko nemamo dovoljno magnezijuma, receptori će non-stop biti aktivni zbog kalcijuma i glutamata. Dugoročno, ovo oštećuje neurone, što dovodi do smrti ćelije. U mozgu, to nije lako preokrenuti i izlečiti.
4. Visok krvni pritisak i hipertenzija
Ovo je možda jedan od najbolje izučenih simptoma manjka magnezijuma. Studija na Harvardu je pokazala da su među 70 000 ljudi, najbolju krvnu sliku imali oni koji su unosili najviše magnezijuma.
Dodatna analiza studije pokazala je da je smanjenje krvnog pritiska u direktnoj vezi sa povećanjem koncentracije magnezijuma.
5. Problemi sa hormonima
Ovo je takođe deo razloga zašto trudne žene imaju problema sa grčevima u nogama, kao i zašto žene imaju sličnih mišićnih problema u drugoj polovini menstrualnog ciklusa kada su nivou estrogena i progesterona veći i kada su rezerve magnezijuma iscrpljene.
Čokolada je dobar izvor magnezijuma i postoje indikacije da je želja za čokoladom znak nedostatka magnezijuma.
Grčevi u mišićima su povezani sa menstrualnim ciklusom i mogu biti vezani za nivoe magnezijuma. Preporučljivo je da devojke uzimaju magnezijum u ranim fazama ciklusa, pre nego što se simptomi pojave.
6. Problemi u trudnoći
Vezano za već pomenute probleme sa hormonima, nivoi magnezijuma mogu uticati na zdravlje i raspoloženje tokom trudnoće.
Magnezijum se takođe često upotrebljava za hipertenziju i grčeve za vreme trudnoće, da bi se izbegao prevremeni porođaj i da bi se otklonile glavobolje.
7. Problemi sa snom
Sa svim navedenim simptomima manjka magnezijuma, ima smisla da magnezijum utiče na san.
Magnezijum pomaže da se um i telo opuste, što dosta doprinosi mirnom snu. Takođe, magnezijum je potreban za normalno funkcionisanje GABA receptora u mozgu, a GABA je neurotransmiter koji dozvoljava mozgu da se prebaci u mirno stanje.
8. Manjak energije
Magnezijum je potreban da bi se u ćelijama sintetisao ATP.
ATP (adenozin-trifosfat) je glavni izvor energije u ćelijama i mora se vezati za jon magnezijuma da bi bio aktivan.
Drugim rečima, bez magnezijuma bukvalno nemamo energije ni na ćelijskom nivou. Ovo se ispoljava kao umor i nedostatak volje.
9. Problemi sa kostima
Kalcijum je uvek smatran najvažnijim za zdravlje kostiju, ali ispostavlja se da je magnezijum takođe dosta važan.
U slučajevima nedostatka magnezijuma, kosti pate na više načina:
Apsorpcija vitamina D: Magnezijum je potreban da bi vitamin D mogao da započne apsorpciju kalcijuma- zato je važno uzimati dodatni magnezijum prilikom uzimanja vitamina D.
Pravila upotreba kalcijuma: Magnezijum je potreban da bi se stimulisao hormon kalcitonin koji izvlači kalcijum iz mišića i mekih tkiva i integriše ga u kosti. Ovo pomaže da se objasni kako magnezijum pomaže u smanjenju rizika za infarktom, osteoporozom, atrtitisom i kamenom u bubregu.
10. Ostali nedostaci minerala
Mnogi vitamini i minerali funkcionišu zajedno, a magnezijum je najbolji primer toga. On je potreban za pravilno iskorišćavanje kalcijuma, kalijuma, vitamina K, vitamina D i mnogih drugih nutrijenata.

alternativna medicina 20

Hrana koja sadrži najviše magnezijuma:

Spanać
Blitva
Bundevino seme
Jogurt
Badem
Crni pasulj
Avokado
Smokve
Crna čokolada
Banane

onazna.com

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas