Šta možete, a šta ne smete koristiti za zalivanje biljaka

  • Home
  • Mladi
  • Šta možete, a šta ne smete koristiti za zalivanje biljaka

Ostala vam je kafa od jutros, možda voda od testenine, ili gazirano piće od sinoć, pa mislite da ako malo pomešate sa vodom i time zalijete biljke, to neće imati posledice po njih. Ali, prevarili ste se! S druge strane, uzimajući u obzir koliko je voda dragocen resurs i da je ne bi trebalo trošiti u velikim količinama, za vas smo istražili čime sve možete zalivati svoje kućne biljke, a šta bi trebalo izbegavati po svaku cenu

84928

Da bi biljke preživele, treba im voda, a ponekad su im potrebne baš velike količine. Ipak, činjenica je da voda postaje sve vredniji resurs u zemljama širom sveta, posebno zbog čestih nestašica i suša. Upravo zbog toga trebalo bi da nađemo druge izvore koji će poslužiti za zalivanje naših biljaka, a da to nije samo voda sa česme. Postoje tečnosti koje su bolje od „česmovače“, ali i one koje su lošije od nje.

Čime sve možete zalivati vaše biljke

Kišnica je „zlato“ kada je u pitanju voda za zalivanje, zato što je meka i sadrži nizak nivo soli. Problem je što kiše nema svaki put kada vam je potrebna tako da bi trebalo pronaći načine za sakupljanje i čuvanje kišnice. Ako imate krov ili nadstrešnicu gde možete postaviti cisternu ili bure, onda je to idealno rešenje za čuvanje i sakupljanje ove dragocene tečnosti.
Voda u kojoj blanširate ili kuvate povrće često je bogata vitaminima i mineralima koji mogu pomoći biljkama. Ako ovu tečnost ne iskoristite za neku laganu supu ili čorbu, možete je koristiti za zalivanje. Vodite računa da u vodi kojom zalivate nema soli, šećera, ulja ili skroba. Tečnost bi trebalo iskoristi čim se ohladi da biste sprečili razvoj bakterija.
Kada rešite da menjate vodu u akvarijumu, tu tečnost možete koristiti za zalivanje biljaka zato što je ova voda bogata mineralima koji će im koristiti. Nemojte koristiti onu vodu iz akvarijuma koja ima soli u sebi.
Svaki izvor sveže vode kao što su ribnjak, jezero, jezero za navodnjavanje ili potok, odličan je izbor za biljke. Vodite računa o industrijskim izvorima zagađenja, ali ako ima biljaka i životinja, verovatno je dobra za zalivanje.
Pokušajte da sačuvate vodu koju čekate da isteče sa slavine dok ne dobijete toplu ili hladnu. Postavite činiju u sudoperu i zadržavajte vodu koja bi inače otišla niz slivnik. Na ovaj način čuvate veliku količinu vode na duži vremenski period.
Otopljen led je odličan izbor za vaše biljke. Sačekajte da se u potpunosti otopi pre zalivanja ili stavite komadiće leda u saksiju, ali tako da ne dodiruje biljku.

alternativna medicina 71

Ovim stvarima nikako ne bi trebalo da zalivate vaše biljke

Ostaci kafe sadrže određenu dozu kiselosti, što ih čini nepoželjnim za biljke. Dakle ostacima kafe nikako ne bi trebalo zalivati biljke, posebno ako sadrže mleko ili šećer.
Kisela voda je loša za biljke, jer previše ugljen-dioksida koji se nalazi u njoj formira vrstu ugljene kiseline. Blaže gazirane vode sadrže niži nivo ugljen-dioksida, ali ni one nisu poželjne jer neke od njih sadrže visok nivo soli.
Mleko je u suštini neutralno. Ipak, s obzirom na to da sadrži dosta šećera, proteina i masti, veoma je loš izbor za zalivanje biljaka.
Sve što u sebi sadrži veštačke zaslađivače ne bi trebalo koristiti. U to spadaju gazirani, negazirani sokovi i sva energetska pića. Pored toga što sadrže velike količine šećera, mogu sadržati i dosta kiselina koje mogu škoditi biljkama.
Voda iz bazena za kupanje nije poželjna jer sadrži mnogo hlora koji je veoma jak i koji se koristi za uništavanje gljivica i bakterija u bazenu.
Morska voda sadrži veliku količinu soli što je čini lošim izborom za vaše biljke. Može se koristiti za biljke koje rastu pored mora ili na peščanim područjima.

agromedia.rs
Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas