Pečurka Agarikon

Pre skoro 500 godina je otac savremene farmacije Paracelzus u svoju formulu za Šveden bitter stavio kao sastojak Agarikon gljivu dugovečnosti. Agarikon je antički naziv za lekovitu gljivu koja raste na Alpima, a Paracelzus je bio iz Alpskih predela, i koju su nazivali gljiva dugovečnosti. Ta medicinska gljiva je otkrivena i u Americi i tamo postoji. Medjutim, iako je u srednjem veku smatrana za lekovitu gljivu i lek za dugovečnost, savremena farmacija ju je odbacila i zaboravila. I mi smo se pitali kada smo pravili Sweden bitter eliksir dugovečnosti po formuli Paracelzusa, zašto ju je veliki srednjovekovni naučnik stavljao. Pitali se jesmo ali smo je opet stavljali u zlatni eliksir dugovečnosti jer znamo da stari naučnici nisu sastojke za eliksire stavljali bez smisla i kako im se čini, neki uvid je postojao u tome.

Agarikon
Agarikon

A onda je pre nekog vremena objavljeno naučno istraživanje u Americi da naša Agarikon lekovita gljiva ima takva medicinska svojstva da uništava sve poznate opasne viruse – virus gripa, virus svinjskog gripa, Hiv virus, Hepatitis virus. I ekspresno je stavljena pod nadzor Američke države i proglašena za nacionalno blago. To nas je podstaklo da prenesemo jedan interesantan tekst sa sajta koji se ozbiljnije bavi medicinskim i lekovitim gljivama. Lekovite gljive su prirodni lekovi koji tek trebaju da budu otkriveni. Mi smo srećni da smo jedni od retkih koji ih stavljaju u Golden Sweden Bitter.

UVOD U LJEKOVITE GLJIVE

U prvobitnoj juhi stvaranja života – u praoceanu, prije možda milijardu godina, nalazili su se i preci (jednostaničnih) gljiva. Povijest života na Zemlji u punopravnoj je mjeri i njihova povijest: bez gljiva život ne bi mogao ni nasta(ja)ti, ni održavati se i razvijati. Jedino one i bakterije razgrađuju organske tvari uginulih biljaka i životinja u neorganske. One su, dakle, najstariji ekolozi. Bez njih ne bi bilo ni humusa, plodnog obradivog tla. Kruh naš svagdašnji, vino i pivo, ne bi bili mogući bez gljiva kvasnica. A u našem suvremenom dobu gljive – koje čine treće veliko carstvo života, pored biljnog i životinjskoga – stalno dobijaju na značaju u poljoprivredi, industriji, medicini…

alternativna medicina 66

Proizvodnja lijekova u suvremenom svijetu nezamisliva je bez tzv. nižih gljiva, osobito plijesni – od penicilina i mnogih drugih antibiotika nadalje. Nasuprot tome, ljekovitost pojedinih vrsta tzv. viših gljiva, prije svega iz reda Basidiomycetes, kao i mogućnosti njihove medicinske primjene, za službenu farmaciju i medicinu zapadnog svijeta praktično su nepoznata oblast. Dok je fitoterapija, znanstveno preispitana, već odavno priznata, pa čak i opet u modi, mikoterapija – shvaćena u najširem smislu kao iskustvena i znanstveno utemeljena praksa očuvanja ljudskog zdravlja, sprečavanja nastanka i razvoja bolesti, ali i neposrednoga stručnog liječenja gljivama i proizvodima iz gljiva, pogotovo onih bolesti s kojima službena medicinska rutina još ni izdaleka ne uspijeva izaći na kraj (maligne, virusne, kronične…) – još uvijek je suočena s anonimnošću, sumnjom, strahom i nevjericom. A iza poznavanja i upotrebe ljekovitih svojstava pojedinih vrsta gljiva stoje tisućljetna iskustva tradicionalne medicine, tisuće egzaktnih znanstvenih istraživanja i objavljenih znanstvenih i stručnih radova, stotine patenata, registrirani lijekovi (npr. u Japanu su lentinan i PSK registrirani lijekovi protiv raka još od sredine 80-tih godina i nalaze se po plasmanu među prvih 10 antitumornih preparata na tome tržištu, s prometom od preko 400 milijuna dolara godišnje). Daleko od šarlatanskog negiranja uobičajenih sredstava i metoda znanstvene medicine, mikološki segment tradicionalne medicine i suvremenih znanstvenih istraživanja ozbiljno i odgovorno surađuje i doprinosi borbi za zdraviji i ljudskiji život pojedinca i zajednice.

alternativna medicina 60

Gljive sadrže antibiotike, ali i imunostimulanse, tvari djelotvorne protiv tumora i protiv virusa, tvari koje snižavaju kolesterol, sprečavaju začepljenje žila, reguliraju tlak, poboljšavaju krvotok, uravnotežuju razinu šećera u krvi, reguliraju probavu, poboljšavaju rad dišnih organa, djeluju antireumatski i antialergijski, stimuliraju ili smiruju centralni nervni sistem na neškodljiv način, poboljšavaju seksualne funkcije, jačaju fizičku snagu i izdržljivost, usporavaju starenje… Prastara znanja o tim svojstvima gljiva i tisućljetne tradicije i iskustva njihova korištenja, preispituju i provjeravaju brojne ekipe eminentnih znanstvenika suvremenim istraživačkim metodama bar već pedesetak godina, danas već i upotrebom najsuvremenijih dostignuća visoke tehnologije. Tako se na djelu potvrđuje već poodavna preporuka Svjetske zdravstvene organizacije da se za očuvanje zdravlja koriste sva provjerena medicinska iskustva i metode različitih civilizacija, a ne samo službene medicine Zapada.

Dr. Ivan Jakopović

Izvor: http://www.zdravljeizgljiva.hr

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas