10 prirodnih laksativa za regulaciju probavnog sistema

  • Home
  • Mladi
  • 10 prirodnih laksativa za regulaciju probavnog sistema

Laksativi mogu ublažiti zatvor i pospešiti redovno pražnjenje creva. Pored standardnih koje možete da nabavite u apotekama, postoji niz prirodnih laksativa za regulaciju probavnog sistema od kojih izdvajam 10 najčešćih.

bol u stomaku

Šta su laksativi i kako funkcionišu?

Laksativi su supstance koje ili omekšavaju stolicu ili podstiču rad creva. Često se koriste za lečenje konstipacije, stanja koje karakterišu retka, teška i ponekad bolna pražnjenja creva.

Vrste laksativa

Postoji nekoliko vrsta laksativa koji deluju na različite načine. U glavne kategorije spadaju:

1. Laksativi koji formiraju stolicu: Oni se sastoje od nerastvorljivih vlakana koji se kreću digestivnim traktom, te povećavaju zapreminu stolice i olakšavaju njen prolazak.

2. Emolijentni laksativi ili omekšivači stolice: Povećavaju količinu vode koju stolica apsorbuje kako bi bila mekša i lakša za prolazak.

3. Laksativi maziva: Oni oblažu površinu stolice i crevne sluznice kako bi zadržali vlagu, omekšavajući stolicu i olakšavajući njeno izlučivanje.

4. Laksativi osmotskog tipa: Oni pomažu debelom crevu da zadrži više vode, povećavajući učestalost pokreta creva.

5. Slani laksativi: Oni uvlače vodu u tanko crevo kako bi podstakli rad creva.

6. Stimulativni laksativi: Ubrzavaju kretanje digestivnog sistema kako bi izazvali pražnjenje creva.

Iako laksativi bez recepta mogu biti od velike pomoći u ublažavanju konstipacije, prečesto korišćenje može prouzrokovati poremećaj elektrolita i promene u kiselo-baznoj ravnoteži, što može dovesti do oštećenja srca i bubrega.

S druge strane, postoje i prirodni laksativi. Oni su bezbednija alternativa proizvodima koji se prodaju bez recepta. I što je najvažnije mogu prouzrokovati samo minimalne neželjene efekte.

alternativna medicina 17

10 prirodnih laksativa

1. Čia seme

Čia seme bogato je biljnim vlaknima koja predstavljaju odličan prirodni laksativ. Prvenstevno sadrže nerastvorljiva, te oko 3% rastvorljivih biljnih vlakana.

Nerastvorljiva vlakna se kreću digestivnim traktom, te povećavaju zapreminu stolice, dok rastvorljiva vlakna upijaju vodu kako bi stvorili gel, koji može pomoći u omekšavanju stolice.

Studije pokazuju da povećanje unosa vlakana može povećati učestalost stolice i omekšati stolicu kako bi se olakšalo njeno izlučivanje.
2. Bobičasto voće

Većina sorti bobičastog voća poput jagoda, borovnica i kupina sadrži mnogo rastvorljivih i nerastvorljivih biljnih vlakana, što ih čini odličnim prirodnim laksativom.

Ženama se preporučuje 25 g, a muškarcima 38 g biljnih vlakana dnevno, kako bi povećali zapreminu stolice, te omogućili njeno lakše izlučivanje.

Rastvorljiva vlakna, poput onih u čia semenu, upijaju vodu u crevima da bi stvorili supstancu sličnu gelu koja pomaže omekšavanju stolice. Nerastvorljiva vlakna ne upijaju vodu, već se kreću kroz telo nerastvorena, povećavajući zapreminu stolice radi njenog lakšeg prolaska.
3. Mahunarke

I mahunarke poput pasulja, leblebija, sočiva i graška sadrže mnogo vlakana.
Osim toga, ako jedete mahunarke možete da povećate proizvodnju buterne kiseline u telu, vrste masnih kiselina kratkog lanca, koja može delovati kao prirodni laksativ. Studije pokazuju da buterna kiselina može da pomogne u lečenju konstipacije povećavanjem kretanja digestivnog trakta.

Takođe deluje kao antiinflamatorno sredstvo za smanjenje crevnih upala koje mogu biti povezane sa nekim digestivnim poremećajima, poput Kronove bolesti.

alternativna medicina 28

4. Laneno seme

Pored omega 3 masnih kiselina i velike količine proteina, laneno seme sadrži i različite druge hranljive sastojke koji ga čine zdravim dodatkom bilo kojoj ishrani.

Takođe bogato je rastvorljivim i nerastvorljivim biljnim vlaknima zahvaljujući kojima poseduje lakstivna svojstva.

Studija na životinjama iz 2015. godine pokazala je da je laneno ulje povećalo učestalost stolice kod zamorčića, te smanjilo pojavu dijareje do 84%.
5. Suve šljive

Suve šljive su verovatno jedan od najpoznatijih prirodnih laksativa.

Osim velike količine biljnih vlakana sadrže i vrstu šećernog alkohola poznatu kao sorbitol. Budući da se slabo apsorbuje, sorbitol deluje kao osmotski laksativ, koji pomaže debelom crevu da zadrži više vode, a tim unapređuje njegovu pokretljivost.
6. Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće poput spanaća i kelja može poboljšati rad digestivnog trakta na više različitih načina.

Pre svega sadrži veliku količinu vitamina, minerala i biljnih vlakana, a relativno malo kalorija. Takođe bogato je magnezijumom koji predstavlja jedan od glavnih sastojaka mnogih laksativa, jer pomaže snabdevanje creva vodom kako se bi se omekšala stolica, te omogućilo njeno izlučivanje.

Neke studije su pokazale da bi nizak unos magnezijuma mogao biti povezan sa konstipacijom, pa je osiguravanje njegovog adekvatnog unosa veoma važno za regulisanje stolice.
7. Jabuke

Budući da bogate biljnim vlaknima, od kojih se naročito izdvajaju rastvorljiva vlakna pektini koji imaju odlična lakstativna svojstva, jabuke predstavljaju jedan od najpoznatijih prirodnih laksativa.

Jedna studija pokazala je da pektini ubrzavaju kretanje debelog creva, te da deluju kao prebiotik povećavajući količinu korisnih bakterija u crevima što znatno unapređuje varenje.

alternativna medicina 26

8. Maslinovo ulje

Neki naučnici smatraju da konzumiranje maslinovog ulja može biti efikasano za ublažavanje zatvora. Naime, maslinovo ulje funkcioniše kao laksativ maziva, koji oblaže površinu stolice i crevne sluznice omekšavajući stolicu i olakšavajući njeno izlučivanje.
9. Psilijum

Psilijum je oblik vlakana iz ljuske semena indijske bokvice, koji ima laksativna svojstva.

Iako ga čine i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, zahvaljujući visokom sadržaju rastvorljivih vlakana posebno je efikasnan u ublažavanju zatvora. Rastvorljiva vlakna upijaju vodu u digestivnom taktu, te formiraju gel, koji može omekšati stolicu i olakšati njeno izlučivanje.

Psilijum se najčešće konzumira kao suplement u obliku praha ili ljuspica. Takođe je dostupan u kapsulama, granulama i kao tečni koncentrat.
10. Čaj od sene

Sena je biljka koja se često koristi kao prirodni stimulativni laksativ. Nalazi se u mnogim uobičajenim proizvodima koji se prodaju bez recepta. Osim njih možete koristiti čaj od sene.
Zapravo efekti sene na ublažavanje konstipacije pripisuju se sadržaju senozida u biljci. Senozidi su jedinjenja koja deluju ubrzavajući kretanje digestivnog sistema čime se podstiče rad creva. Takođe povećavaju apsorpciju tečnosti u debelom crevu što pomaže izlučivanje stolice.

totallywellness.rs

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Lista želja 0
Open wishlist page Nastavi kupovinu
Pozovi nas