Moksibustija, toplina koja leči

Štapići moxe prave se od sušenog mlevenog divljeg pelina.
Pelin (Artemisia vulgaris) se pokazao kao najbolja trava, čije sagorevanje oslobađa toplinu, te na taj način omogućava terapijsko delovanje.


Upotreba topline u lečenju zasigurno je jedna od najstarijih terapija, a dokazi o lečenju pomoću toplog izvora sežu 8000 godina pre naše ere. Iako je većina tehnika lečenja moxom nastala u Kini, sam je termin japanskog porekla i nastao je od reči moe kusa, što znači: paliti lekovitu travu.
Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, srž svih bolesti i telesnih tegoba leži u poremećaju unutrašnje energije ili Čija. Hladne ruke ili noge upozoravaju na to da je nastala blokada u telu, a većina „energetskih prepreka“ stvara se upravo u abdominalnom delu koji je jezgro celokupnog ljudskog tela.
Zadatak i krajnji efekat moksibustije jeste da zagreje akupunkturne tačke na meridijanima i iz njih eliminiše ‘hladnoću’ te da uspostavi protok vitalne energije (či) i krvi, podigne jang iz kolapsa i na taj način prevenira mnoga stanja i bolesti.
Sam tretman prilično je jednostavan. Štapići moxe dugi su 20-ak centimetara i široki oko 1,5 centimetara. Zapaljenim štapićem zagrevaju se tačke u razmaku od nekoliko centimetara. Tokom tretmana klijent oseća ugodnu toplinu na delovima koji se zagrevaju i telo mu se automatski počinje opuštati, a može osetiti i laganu pospanost.


Moksibustija poboljšava protok čija u telu, što je osnova za zdravo funkcionisanje. Koristi se kod različitih zdravstvenih problema i bolesti, a posebno je pogodna za lečenje hroničnog umora i jačanje imunološkog sistema. Leči bol koja nastaje usled ozleda, ublažava napetost mišića, pomaže kod probavnih i respiratornih problema, a pogotovo je učinkovita u lečenju ginekoloških problema kao što su menstrualni grčevi, neredovni menstrualni ciklusi, te hormonalni problemi u menopauzi i PMS-u. Koristi se kod prehlade, gripe, kožnih bolesti, slabe koncentracije, gubitka pamćenja i nesanice.

Zainteresovani za- Moksibustija Beograd-radionica za početnike kliknite na link

https://www.facebook.com/events/1762199697448188/

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas